V društvu Maribor iz Hildna so praznovali pust in obeležili slovenski kulturni praznik

datum: 23.02.2015

Na pustno soboto, 14. 2. 2015, se je v dvorani Adlersaal v Haanu odvijala pustna prireditev, ki jo tradicionalno organizira Slovensko kulturno in športno društvo Maribor iz Hildna. Od 19. ure naprej so v pustno okrašen prostor prihajali večinoma pustno našemljeni obiskovalci. Letos jih je bilo več kot lani.
Na začetku pustnega tedna, v ponedeljek, pa so v prostorih društva Maribor Hilden proslavili slovenski državni praznik dan slovenske kulture. Prešernov dan je bil v nedeljo, v ponedeljek pa so s programom, v katerem so nastopili šolski otroci iz Hildna, ki obiskujejo pouk slovenskega jezika in kulture, obeležili dan, pomemben tudi za Slovence v tujini.

V Haanu je bilo na pustno soboto veselo

Za dobro voljo in raznovrstno glasbo je poskrbel ansambel Šank kvintet iz Slovenije. Nastopila je hildenska mažoretna plesna skupina, ki je navdušila obiskovalce s svojim programom in zlasti z odsevnimi oblačili ter lasuljami. Vhuncec večera je bil obisk pustnega princa in princese ter garde. Spremljala jih je tudi hildenska županja, ki je pozdravila vse navzoče in tudi svoje predhodnike. Poudarila je spoštovanje do prirediteljev in njihovega vsakoletnega truda.

Obiskovalci, Slovenci in njihovi nemški prijatelji, so prišli tudi iz sosednjih mest. Prijetna glasba je mnoge zvabila na plesišče. Vsi so uživali v dobri hrani: pečenki ali kranjski klobasi, in ob izbranih slovenskih vinih. Stisk roke, objem, pogovor, obujanje spominov s prijatelji in znanci  je glavni razlog za prihod na takšna srečanja. A zmeraj se tudi zgodi, da spoznamo še koga novega. Razveseljujoče je bilo tudi to, da je bilo v dvorani opaziti kar precej podmladka: od majhnih otrok do najstnikov in mladine, ki jim nikakor ni bilo dolgčas.

Komisija je izbrala, kot se za tako prireditev spodobi, tudi najlepše in najboljše maske med otroki in odraslimi in jih nagradila. Za uspešno prireditvijo kot vedno stoji kopica posameznikov, ki so poleg upravnega odbora društva pripomogli, da je prireditev uspela.

V ponedeljek, 9. 2., v Hildnu proslavili Prešernov dan

Že pri pouku so otroci ugotovili, da je bil France Prešeren predvsem pesnik za odrasle, imel pa je zelo rad otroke in jim je dajal fige. Otroci so pesnika narisali in razstavili svoje slike, deklamirali so Stoji, stoji tam lipica, plesali in peli. Prisotni so slišali zgodbo o mladem Prešernu, ki se je na obisku doma ob žetvi urezal v prst. Brazgotina ga je celo življenje spominjala na to, da je hotel pomagati mami, a ni bil vešč tega orodja. V veznem besedilu so se seznanili z letošnjimi dobitniki Prešernovih nagrad in z njihovimi mislimi, ki so jih izrekli na prireditvi na predvečer praznika.

Prireditev so otroci zaključili z napovedjo pustnega rajanja in vabilom na karneval. Z obraznimi maskami, ki so jih izdelali iz papirja, so odplesali po dvorani in spraševali: »Imate kaj za pusta hrusta?« Veseli so bili podarjenega denarja, ki ga bodo porabili za šolske potrebščine in morda za sladoled, ko bomo dokončno odgnali zimo.

Po prireditvi so obiskovalci in nastopajoči posedeli ob prigrizkih, ki so jih pripravili starši nastopajočih, ostali učenci in člani društva. Hvala vsem za sodelovanje, saj so pripomogli, da smo slovenski kulturi v čast preživeli lep večer.

Besedilo; Martina Tomsic-Kramberger

Foto; Jože Pahič