Slovenski bibliotekarji pri rojakih v Banja luki

datum: 01.06.2015

V nedeljo, 24. maja 2015, smo se v Klubu nacionalnih manjšin v Banjaluki družili z bibliotekarji iz Slovenije, ki so bili na strokovni ekskurziji po BiH. Njihova cilj in želja sta bila, da obiščejo kolege, si ogledajo njihove knjižnice, da izmenjajo izkušnje na strokovnem področju in da uresničijo srečanje s člani Slovenskega društva Triglav.

V ospredju predsednica društva Triglav Marija Grbić.Vodja strokovne ekskurzije je bila direktorica Društva bibliotekarjev Primorske in Notranjske iz Nove Gorice, Irena Švarč. Udeleženci ekskurzije so bili bibliotekarji iz Primorske in Notranjske, in prav iz tega področja poteka večji del Slovencev, ki so se priseljevali na podroročje Banjaluke in okolice. Srečanje naših članov s slovenskimi gosti je že takoj od začetka postalo pristno. Dobrodošlico jim je zaželel Darko Mijatović ,ki jim je v strnjeni pripovedi predstavil delo našega Društva. Društvu so slovenski knjižničarji poklonili precejšnje število knjig,novejših izdaj, ki bodo dopolnile našo knjižnico. Hvaležni za njihov knjižni dar in njihovo povabilo, da jih tudi mi obiščemo ter spomin na prisrčno srečanje, smo jim mi podarili  dvojezične knjige in biltene, ki jih je izdalo naše Društvo.

Ob zakuski in prijetnem kramljanju je čas našega srečanja hitro mineval. Čeprav je deževalo in tudi precej hladno je bilo, so nam naši gosti, bibliotekarji po odhodu zapustili slovensko besedo in toplo slovensko domačnost.

Druženje v prostorih nacionalnih manjšin v Banja luki, kjer domuje tudi SD Triglav.

Ana Kunjadić