Zaključek pouka slovenskega jezika - za otroke in odrasle

datum: 17.06.2015

Šolsko leto se je izteklo in v Banja Luki smo podelili potrdila in pohvale za obiskovanje dopolnilnega pouka slovenščine. Naš gost je bil pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza.

V sredo, 10. junija, smo se zbrali v prostorih Društva Slovencev Triglav. Že pred tem smo se pri pouku pripravljali na obisk Andreja Rozmana Roze, naredili smo dva plakata, postavili smo tudi razstavo njegovih del. Andrej Rozman Roza ni le pesnik in pisatelj, ampak tudi dramatik in igralec, zato je njegov nastop vedno zanimiv. Tudi tokrat je pritegnil pozornost poslušalcev.

Otroci iz štirih skupin, ki obiskujejo pouk v Banjaluki  in Slatini, so prejeli potrdila in pohvale, vsak učenec pa je dobil tudi bilten To smo mi. Če prelistamo bilten, vidimo, da smo bili v tem šolskem letu res pridni. Učenci so redno obiskovali pouk, družili so se na ekskurziji, na ustvarjalnih delavnicah in na dveh srečanjih učencev iz vse Bosne in Hercegovine, imeli smo predstavitev zbornika Kakšna dobra knjiga, gostili smo slovenske umetnike, sodelovali smo v Cicibanovi in Pilovi Veseli šoli ter v kvizih Male sive celice in Mega kviz.

Učenci so brali za bralno značko in sodelovali v projektu Knjižnica – vesolje zakladov, zato so ob zaključku šolskega leta prejeli priznanja in nagrade. Z nami je bila direktorica knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice Božena Kolman Finžgar, saj projekt Knjižnica – vesolje zakladov poteka v sodelovanju s to knjižnico. Trem učenkam smo podelili nagrade za sodelovanje na natečaju Pilov strip, nagrade pa so prejeli tudi učenci, ki nikoli niso manjkali pri pouku in dejavnostih ob pouku.

Dogodke tega šolskega leta in zaključno prireditev sem predstavila v oddaji Slovencem po svetu na Radiu Slovenija (20. do 31. minuta):

Pridni in prizadevni otroci dopolnilne šole slovenskega jezika  v Banja luki z učiteljico Barbaro Hanuš.S svojim prihodom in nastopom  je vse udeležence dopolnilnega pouka počastil Andrej Rozman Roza.

ZAKLJUČEK POUKA ZA ODRASLE

V četrtek, 11. junija, so se srednješolci in odrasli učenci dopolnilnega pouka slovenščine zbrali na literarnem večeru Andreja Rozmana Roze. Po njegovem nastopu smo podelili potrdila za obiskovanje dopolnilnega pouka slovenščine in nagrade za tiste, ki so vse leto pridno brali.

V Banjaluki so odrasli razdeljeni v tri skupine: začetnike, nadaljevalce in izpopolnjevalce. Med dejavnostmi ob pouku se vsi najbolj veselijo ekskurzije, letos smo odšli na Dolenjsko in v Belo krajino. Pouk smo popestrili s filmskimi večeri, izvedli smo Noč knjige, na zaključni prireditvi pa nas je obiskal slovenski pesnik, pisatelj, dramatik in igralec Andrej Rozman Roza. Njegov obisk je omogočila Bralna značka Slovenije. Marija Petković je gosta in vse zbrane pozdravila v imenu Društva Slovencev Triglav.

V Banjaluki ne berejo za bralno značko le otroci, ampak tudi odrasli. Vsi so prebrali mnogo več kot predpisane tri knjige in tako sodelovali še v projektu Knjižnica – vesolje zakladov. Projekt izvajamo v sodelovanju s Knjižnico Antona Tomaža Linharta iz Radovljice in na zaključno srečanje je prišla direktorica knjižnice Božena Kolman Finžgar. Prinesla je veliko knjig in revij, saj je poletje čas, ko nam dobra knjiga lahko polepša počitniške dni.

Ob slovenskih knjigah in revijah bodo učenci tudi poleti bogatili svoje besedišče, nekateri srednješolci in mlajši odrasli pa bodo svoje znanje izpopolnjevali na mladinski poletni šoli slovenščine v Ljubljani in na tečaju slovenščine v Kopru.

Barbara Hanuš

Tudi odrasli so obiskovali pouk slovenskega jezika in prejeli potrdilo o zaključku. Čestitke!