XVIII. MARTINOVANJE BANJALUŠKIH SLOVENCEV

datum: 28.11.2016

Petek, 19. november 2016 je dan na katerega se banjaluški Slovenci vsako leto kar nekaj mesecev pripravljamo. Slovenci, ki živimo zunaj naše matične domovine, nismo pozabili materinega jezika, nismo pozabili naše kulture, nismo pozabili običajev, tistih starih, o katerih so nam pripovedavali naši starši, babice, dedki. Osemnajst let praznujemo ta praznik, osemnajst let se veselimo skupaj z našimi prijatelji. Prijateljstvo se je rojevalo skozi skupno delo, skozi projekte, ki jih letno uspešno realiziramo, s povezovanjem in medsebojnimi izmenjavami učencev iz slovenskih šol, s kulturnimi ustanovami iz vseh zvrsti umetnosti, z rojaki iz Slovenije, s slovenskimi društvi , ki delujejo v BiH, z društvi iz ostalih držav, z društvi nacionalnih manjšin, ki delujejo v Banjaluki, je bogastvo, ki se gradi in tudi obstane.

V restavraciji Valentin smo, tako kot prejšnja leta, proslavili krst vina. Število gostov je bilo kot vedno veliko.

DSC_0756    DSC_0738

Z nami so bili predstavniki iz veleposlaništva Republike Slovenije v BiH, namestnik veleposlanika  Aljaž Zupan, konzul v Banjaluki, Marjan Ristič, svetovalec, Marjan Cukrov iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, predstavnici Ministrstva za šolstvo in kulturo Republike Srbske, minister znanosti in tehnologije Jasmin Komić in predstavnici mestne uprave. Bili so tudi predstavniki Slovenske izseljenske matice, Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije, Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Gimnazije Ledina iz Ljubljane, knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice, Kulturnega centra Banski dvor iz Banjaluke, predstavniki nacionalnih manjšin, slovenskih društev v BiH, srbskih društev iz Slovenije in ostalih kulturno umetniških društev in člani našega društva.

DSC_0744    DSC_0759    DSC_0790

Veliko povabljenih, veliko gostov, izjemni povezovalec Tilen Turk, humor sv. Martina v izvedbi Janeza Čateža, nastop otroških folkloristov, pesmi, ki jih je pel MePZ Davorin Jenko, dobra postrežba odlične hrane in pijač osebja Valentin in nikoli utrujeni glasbeniki iz Novega mesta, so našemu martinovanju dali dostojanstveno in veselo proslavitev starega slovenskega običaja, krst mladega vina.

DSC_0778    DSC_0731    DSC_0797

Martinovanje je uspelo, vendar za uspeh nismo zaslužni zgolj člani društva, temveč mnogi pokrovitelji, katerim dolgujemo posebno zahvalo.

Nataša Kajmaković