Milena Gregorič 1938 - 2008

datum: 12.12.2008

Milena Gregorič 5. 3. 1938 – 11. 12. 2008

V četrtek, 11. 12. 2008, je na svojem domu nenadoma umrla dolgoletna sodelavka Slovenske izseljenske matice Milena Gregorič.
Že v zgodnjih šestdesetih letih se je zaposlila na SIM, kjer je med drugim spoznala takratnega štipendista Slovenske izseljenske matice Alberta Gregoriča, ki je v tistem času bil na študiju v Ljubljani. Po končanem Albertovem študiju sta odšla v Argentino, kjer se je Milena, rojena Leben, hitro vključila v takratno slovensko skupnost v Buenos Airesu, točneje v Simbromu. Zaposlena je bila na takratnem jugoslovanskem veleposlaništvu v Buenos Airesu, ki ga je takrat vodil Pavle Bojc.
Zaradi odličnega poznavanja slovenskega jezika in velikega talenta za kulturno udejstvovanje je bila steber takratne slovenske skupnosti v Buenos Airesu, posebej društva »Naš dom« . Kljub dobremu počutju v Argentini jo je Slovenija, Ljubljana in Bizovik, od koder je njen rod izhajal, pritegnil v tej meri, da je skupaj z možem Albertoma in sinom Aleksandrom Albertom vrnila v domovino, kjer se jima je rodila hčerka Iris. Delovno mesto na SIM jo je čakalo zaradi odličnega znanja španskega jezika in poznavanja življenja Slovencev v Latinski Ameriki posebej v Argentini, zaradi česar je postala nenadomestljivi član Matice. S svojo toplino in razumevanjem izseljenskih problemov je bila posebej priljubljena med izseljenci.
Tudi potem, ko je odšla v zaslužen pokoj, se je večkrat oglasila na matici, oz. obiskovala njene prireditve. Vse pogosteje so njeni znanci iz Buenos Airesa odhajali za vedno tako, da nam je v zadnji priliki (smrt Cirila Krena), zaupala: »Vedno manj je tistih s katerimi sem živela v Buenos Airesu.«
Njena smrt je prišla prehitro in z njenim odhodom smo izgubili še enega izmed prvih stebrov Slovenske izseljenske matice.
Milena nam bo ostala v večno lepem spominu.

Od nje se bomo poslovili na ljubljanskih Žalah v sredo, 17. 12. 2008, ob 12. uri. Na dan pogreba bo ležala v tamkajšnji vežici sv. Antona.
Janez Rogelj
Milena Gregorič