Likovna kolonija skozi oči Jožeta Stražarja - Kyohare

datum: 03.08.2009

Vsa dela smo po končani koloniji tudi razstavili v obeh krajih. Na odprtju razstave v Šmartnem so nas v galeriji Hiša Kulture razveselile pevke domačega pevskega zbora. Zapete pesmi so nas očarale in se nam vtisnile globoko v srce. Tudi voden ogled z vodičem po tamkajšnjih zgodovinskih krajih nam bo ostal v lepem spominu, saj so nam organizatorji pripravili izredno lep sprejem in enkratno počutje pri njih v Brdih. Vse slike in kipe smo v sklopu tradicionalnega praznovanja “Noč na jezeru” razstavili tudi v prireditvenem šotoru na Mostu na Soči.

Vtisi iz Likovne kolonije:

V času kolonije smo imeli spremenljivo in zelo primerno ustvarjalno vreme. Nekateri umetniki so ustvarjali v ribiški hiši, imenovani “atelje”, kjer jih vremenske razmere niso prav nič motile. Nekaj umetnikov pa se je odločilo, da zavzamejo teraso (balkon) in lep
senčni vrt kar pri apartmaju “Taljat”. Sam sem izkoristil priložnost v podjetju TST (Tovarna strojev Tolmin), kjer sem ustvaril dva večja kipa, ki sta ostala v parku kipov ob jezeru Most na Soči. Naredil sem tudi sliko kolaž po zgodbici “Pastirček in medvedja pošast”, ki je bila že objavljena v reviji Moja Slovenija.

Spoštovani in cenjeni organizatorji kolonije s takim dejanjem vsako leto prav gotovo dosežejo svojevrstni namen. Namen organizacije kolonije ni zgolj samo umetniško ustvarjanje, ampak tudi socialni vidik ne le do umetnikov – izseljencev, temveč tudi do vseh izseljencev na splošno. Vsak umetnik s seboj v svojo novo domovino ponese vtise iz Slovenije, ter nadaljuje promoviranje lepote slovenskih krajev.

Mentorica kolonije: Monika Ivančič Fajfar je bila letos v veliko pomoč kot vodja kolonije in mnogim tudi svetovalka pri ustvarjanju.

Jože Stražar Kyohara

(Priznani slovenski umetnik, ki živi in ustvarja na Švedskem)