Fotografska razstava Rafela Podobnika v Argentini

datum: 07.08.2009

Rafael Podobnik je fotograf po izobrazbo pa primarij stomatologije. Že desetletja je osrednja osebnost slovenske fotografije, bil je tudi prvi predsednik Fotografske zveze Slovenije. Da je Podobnik na fotografskem področju izredno ustvarjalen, priča dejstvo, da je za njim čez sto avtorskih razstav s fotografijo pa je opremil več kot knjig.
Za svoja fotografka dela je prejel čez 130 priznanj.
Slovenska izseljenska matica se je odločila, da s pomočjo slovenskega fotografa, ki živi v Argentini, Oskarja Moleka, organizira fotografsko razstavo Rafaela Podobnika

Slovenska izseljenska matica se je odločila, da s pomočjo Oskarja Moleka slovenskega fotografa, ki živi v Argentini, organizira fotografsko razstavo Rafaela Podobnika v Slovenskem društvu Triglav in Foto-galeriji Teatro San Martin v Buenos Airesu.
Otvoritev razstave v galeriji Teatro San Martin je bila v torek, 4. avgusta. Na ogled bo do 31. avgusta 2009.
Na fotografiji levo otvoritev razstave Rafaela Podobnika v galerii Teatro San Martin. Desno z direktorjem galerije.
Podobnik otvoritevPodobnik in Travnik

Rafael Podobnik je fotograf, po izobrazbi primarij stomatologije. Že desetletja je osrednja osebnost slovenske fotografije, bil je tudi prvi predsednik Fotografske zveze Slovenije. Da je Podobnik na fotografskem področju izredno ustvarjalen, priča dejstvo, da je za njim čez sto avtorskih razstav, s fotografijo pa je opremil več knjig. Za svoja fotografska dela je prejel čez 130 priznanj.
Podobnik in Molek Rafael Podobnik in Oskar Molek

Fotografski opus Rafaela Podobnika temelji na izraznosti in njegovi resnici. Zanju brez pomisleka žrtvuje dokumentarnost. Vodilni temi sta občudovanje narave ter ljubezen do človeške, zlasti ženske figure. Čeprav veliko dela v maloslikovnem formatu, mu najbolj ležijo kvadratne kompozicije. Ceni njihovo zaključenost in plemenitost. Barvo ne jemlje kot sovražnico ampak kot soborko. Posebno poslastico mu pomenijo komplementarne barve, ki se ne naveličajo pogovarjati. Že od prvih začetkov zaokrožuje fotografije v tematske splete in cikle. Slednjih se je nabralo 25. Če upoštevamo, da vsak vsebuje najmanj 16 do preko 60 fotografij, je avtorjeva predanost fotografiji očitna. Petdesetletno fotografsko pot praznuje s cikloma Fotografove sanje in Notranje površine. Fotografove sanje se napajajo iz že doživetega in še pričakovanega. So radost bivanja med preteklostjo in prihodnostjo, med izvedenim in nedoseženim. Soočajo se fotografske povečave, človeška figura, trenuten navdih in krajinski izsek. Pride do večplastnega medsebojnega učinkovanja, s katerim avtor izživlja ustvarjalno nujo in podoživlja prehojeno fotografsko pot. Notranje površine ne skrivajo, da bi rade učinkovale likovno in duhovno. Apnenčaste antropomorfne figure v železniških galerijah, groblje in na suho zidani zidovi v mrtvi travi, rdeča jerovica v ledenih zeveh osvajajo z notranjo in zunanjo podobo. Hkrati izžarevajo lepoto in duhovnost.
Prof. Janez Kavčič