dr. Zlatko Verbič, 18. 5. 1928 - 22. 8. 2009

datum: 31.08.2009

Dr. Zlatko Verbič je bil prvi slovenski zobozdravnik v Kanadi, pot do tam pa ga je peljala čez Italijo, Nemčijo in Avstralijo. Vsaka od teh držav je v njem pustila pečat.

dr. Zlatko Verbič
18. 5. 1928 - 22. 8. 2009

verbič V soboto, 22. 8. 2009 je prenehalo biti srce zavednega izseljenca. Slovenca, ki je trdno je verjel v univerzalne liberalno demokratske vrednote. Njegove želje po skupnem nastopu vseh Slovencev doma in po svetu so presegale narodni idealizem enega ali skupine. Povezovanje za skupno dobro, je bil njegov cilj.
Italija ga je zaznamovala s taboriščem, vendar so ga Italijani zaradi mladosti izpustili. Kasneje je z ženo odšel v Nemčijo, kjer je v Münchnu, v ameriški vojaški bolnišnici, delal kot zdravnik. Po enem letu dela v Nemčiji je odšel v Avstralijo, kjer je s pomočjo priporočila hitro dobil delo v svoji stroki.
Presenečen, da v Melbournu ni slovenskega narodnega društva je skupaj z enako mislečimi rojaki leta 1954 ustanovil Slovenski klub v Melbournu. Organizirali so družabne in kulturne prireditve, gledališke igre in začeli izdajati glasilo Vestnik.
Zaradi boljših pogojev nadaljnjega izobraževanja, sta se z ženo leta 1959 preselila v Kanado. Leta 1964 je diplomiral in kmalu odprl zobozdravstveno ordinacijo. Kljub pomanjkanju prostega časa, se je zavzemal za tesnejše sodelovanje med Slovenijo in Kanado. Vodil je prvo neuradno predstavništvo Slovenije, ustanovil Forum za kanadsko slovensko gospodarsko in znanstveno sodelovanje, bil častni konzul Slovenije za gospodarska vprašanja. Nemalokrat ga je delitev slovenske migracije in njena brezkompromisna razdvojenost žalostila, zato se je umaknil iz projektov, ki so se začeli preveč nagibati v katero od politično ideoloških smeri.
Pogreb bo na ljubljanskih Žalah predvidoma 16. oktobra ob 14. uri.

Slovenska izseljenska matica izreka družini Verbič iskreno sožalje ob izgubi.