Dosežki ameriških Slovencev

datum: 27.06.2011

xcvasdfg

Razstava Dosežki ameriških – Slovencev, prispevek kulturi dveh domovin

V atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti so, 23. junija 2011, odprli razstavo Dosežki ameriških Slovencev: prispevek kulturam dveh domovin.
Avtorja razstave sta Joe Valenčič iz Clevelanda, eden vidnejših kulturnikov slovenske skupnosti v ZDA in dr. Mirjam Milharčič Hladnik iz Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

Risanko Tommy & Jerry najbrž poznate. Kaj pa njene avtorje? Za večino od nas je verjetno presenetljiva informacija, da je eden od soavtorjev znamenite risanke ameriški Slovenec Micheal Lah. To in še mnoge druge zanimivosti lahko odkrijemo na razstavi, kjer so predstavljeni ameriški Slovenci, ki jim je v novem svetu uspelo. Mnogi posamezniki so v svojih skupnostih, mestih in naseljih spodbujali ustvarjalnost. Drugi so se uveljavili na svojih področjih znotraj večinske kulture in dosegli nacionalno priznanje, kot na primer Franike Yankovic, ki je prejel Grammy nagrado za najboljšega polka glasbenika ali Željko Ivanek, ki je prejel Emmy nagrado, za najboljšega igralca.
Razstava je predstavljena na plakatih in obsega vsa področja kulture od književnosti, drame in filma do glasbe, plesa, športa in vizualne umetnosti. Razstavljene so knjige in biografije ameriških Slovencev, glasbeni albumi, prospekti, naslovnice časopisov, slike in celo reprodukcija kipa. Za željne glasbe je na voljo tudi glasba, z znamenito in posebo zvrstjo polke, ki se je rodila v predmestju Clevelanda.
Ker je razstava prirejena ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije, je temu primerno predstavljeno tudi prizadevanje ameriških Slovencev za priznanje neodvisnosti naše države. Pred dvajsetemi leti so se slovenski Američani zbrali in ustanovili organizacijo Združeni Američani za Slovenijo (UAS) ter pozvali predsednika Georgea Busha in državne funkcionarje, naj priznajo Slovenijo, kot neodvisno demokratično državo.
Razstava bolj kot na predstavitvi dosežkov temelji na imenih posameznikov, zato pušča veliko prostora za nadaljne samoiniciativno iskanje in raziskovanje stvari, ki so v nas prebudile zanimanje.
Zelo pregledna razstava je v prijetnem prostoru in vsekakor vredna ogleda, ki je možen do 20. septembra 2011.
Atrij se nahaja na Novem trgu 2, poleg NUK-a.

Ajda Rogelj