Umrl je predsednik Društva Slovencev Kredarica v Novem Sadu Albert Kužner

DRUŠTVO SLOVENCEV
»KREDARICA«

Spoštovani,

z žalostnim srcem vas obveščamo, da je umrl predsednik Društva Slovencev Kredarica v Novem Sadu, dipl. ing. Albert Kužner.

Albert Kužner je bil eden od 22 ustanoviteljev prvega Društva Slovencev v Srbiji - Društva Slovencev Kredarica v Novem Sadu 1997. leta, ko je bil tudi izvoljen za tajnika društva. Leta 2001. je izvoljen za predsednika Izvršnega odbora, a potem tudi za predsednika društva. Za predsednika društva je bil letos ponovno izvoljen.

S svojim nesebičnim udejstvovanjem glede ustanovitve prvega društva Slovencev na področju tedanje ZR Jugoslavije, ki bo, na žalost brez njega, februarja 2012. leta proslavljalo 15 let obstoja, je bil Albert Kužner med prvimi, ki so s svojim delovanjem preprečili tedanje počasno utapljanje in izumiranje slovenske identitete tukaj; se boril, da se tukajšnji Slovenci povežejo s svojo matico in prav tako, da se okrog te ideje zbirajo vsi Slovenci in prijatelji Slovencev in to v tedanjem nemilem času, ko se je moralo premagati veliko predsodkov in nezaupanja svoje okolice. Izrekanje za slovenstvo je namreč takrat bilo nezaželjeno, izraze nacionalne pripadnosti pa so ponekod razumeli celo kot protidržavno dejanje.

Pred več kot desetletjem je svojo vizijo ohranjanja slovenske identitete Albert Kužner med ostalim, uresničil tudi skozi idejo ustanovitve v okviru DS Kredarica, prvega slovenskega zbora na teh prostorih, ki tudi še danes ponosno poje slovenske pesmi. Svoj veliki prispevek je dal tudi kot eden od ustanoviteljev in član uredniškega odbora biltena DS Kredarica, ki je bil prvo in dlje časa edino glasilo v slovenskem jeziku v Srbiji in okoli nje.

S spoštovanjem, hvaležnostjo in polni lepih spominov se bomo za vedno spominjali nesebičnega udejstvovanja in prispevanja, ki nam ju je Albert Kužner dal na področju ohranjanja slovenskih korenin, tradicije in identitete, kot tudi izboljšanja življenja Slovencev in njihovih potomcev tukaj pri nas v vsakem pomenu.

Od Alberta se bomo poslovili v torek, 13. 9. 2011, ob 15.00 uri, na pokopališču na Trandžamentu v Petrovaradinu.

V imenu Društva Slovencev Kredarica, Novi Sad
Silva Martinec, sekretarka