15. obletnica Društva Slovencev Kredarica

datum: 24.04.2012

sacd

15 let življenja in dela društva Kredarica v Novem Sadu

V petek, 20.4.2012, je bila v polni dvorani Mestnega gledališča svečanost ob 15. letnici delovanja slovenskega društva Kredarica iz Novega Sada. V bogatem kulturnem programu so sodelovali
- učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Novega Sada
- mladinski zbor društva Slovencev iz Kredarice
- mešani zbor društva Slovencev
- zbor novosadske univerze Juventas
- Igralni ansambel društva Kredarica
- Baletna šola se je predstavila s plesom na na glasbo Igralnega ansambla

Elza Ajduković predsednica upravnega odbora društva je v podrobnem pregledu dela in življenja Slovencev v Novem Sadu izpostavila samoiniciativnost, pogum in prizadevanje za skupno bivanje v tolerantnem in večkulturnem Novem Sadu.
Tudi župan Novega Sada Igor Pavličić je izrekel vso zahvalo slovenski skupnosti v Novem Sadu za krepitev bogatega kulturnega življenja v prestolnici Vojvodine.
Veleposlanik RS Franc But je v svojem nastopu opozoril na vlogo, ki so jo imeli člani društva Kredarica pri ustanavljanju tudi drugih društev Slovencev v Srbiji. Primož Ilešič vodja organizacijske enote za Slovence po svetu na Uradu, je članom društva izročil posebno priznanje Urada za pogum in zahvalo pri ustanovitvi prvega društva na tleh Jugoslavije, oziroma Srbije. Tudi Rajko Marić, častni konzul RS v Vojvodini in istočasno podpredsednik nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji je opozoril na zasluge, ki jih imajo Slovenci v Novem Sadu, za bogato tudi gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo.
Janez Rogelj Glavni tajnik SIM, je društvu Kredarica izročil posebno priznanje SIM za 15 let prizadevnega dela društva. Opozoril je, da so Slovenci v Novem Sadu prisotni tudi dlje kot je društvo Kredarica, saj so prvi predhodniki današnjega društva Kredarica bili člani društva Istra, ki je bilo ustanovljeno že leta 1932 iz vrst primorskih emigrantov. Med njimi je bil tudi Marjan Zavrtanik.

Predsednik društva Ivan Zavrtanik je izročil posebne zlate plakete posameznikom in institucijam, ki so največ pripomogli k ustanovitvi društva (SIM, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu). Posebej je izpostavil zasluge že pokojnih dveh predsednikov Franca Cevca in Alberta Kužnerja, ter prve učiteljice dopolnilnega slovenskega pouka Silve Stakić.
Po bogatem kulturnem programu, ki je bil v prostorih gledališča je bil tudi sprejem ob 15 letnici društva. Z gotovostjo lahko trdimo, da nikoli do sedaj ti prostori niso bili tako slovenski kot v petek 20.4. Ne nazadnje so jih krasila dela enajstih likovnikov slovenskega rodu, katera otvoritev razstave njihovih del je bila eno uro pred svečano proslavo ob 15 letnici društva. Razstavo je
odprla Moška pevska skupina DS Kredarica z venčkom slovenskih ljudskih pesmi in pod umetniškim vodstvom mag. Boruta Pavliča.
Janez Rogelj

kred15
Z desne: Boris Završnik (član Izvršnega odbora NLB Banke v Srbiji), Rajko Marić (častni konzul Rep. Slovenije v Vojvodini in podpredsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji), Janez Rogelj, Igor Pavličić (župan Novega Sada), Franc But (veleposlanik), Primož Ilešič (vodja sektorja za Slovence po svetu na Uradu), Adrian Borka (Avtonomna Pokrajina Vojvodina, Sekretariat za izobraževanje, upravo in nacionalne skupnosti, Silva Martinec - sekretarka DS Kredarica, Željko Kljun (predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji Andrej Bursać (član mestnega sveta oddelka za kulturo).

kr15 MPZ društva Kredarica
kre15Mešani pevski zbor Društva Slovencev Kredarica