Slovenski etnološki motivi v Banja luki

datum: 11.02.2013

Društvo Slovencev Triglav iz Banja luke, je v sodelovanju z Slovensko izseljensko matico v petek, 8. februarja 2013, na slovenski kulturni praznik, odprlo razstavo slovenskega slikarja Simona Šubica.

V prostorih Nacionalnih manjšin, kjer  ima sedež tudi društvo Triglav, smo postavili razstavo z naslovom Slovenske vaške legende in običaji. Že sam naslov razstave pove, da gre za motive kjer so predstavljeni  slovenski običaji in obredi ob cerkvenih praznikih ali  spremembah letnih časov. Pokrajinski motivi predstavljajo slovenske vasi, kot smo jih poznali včasih, z domačijami, ki jih obkroža kozolec ali skedenj in cerkvica nad vasico, vse pa je zaokroženo z veselimi obrazi.

Slovenci v Banja Luki so bili nad motivi izredno navdušeni, saj  marsikateri spominja na rodni kraj.

Otvoritev razstave je vodil član društva Darko Mijatović.  Obiskovalce je nagovorila glavna tajnica Slovenske izseljenske matice, ki se je društvu Triglav  zahvalila za povabilo in sodelovanje ter dodala, da  moramo biti gospodu Šubicu hvaležni za motive s katerimi obuja spomin na slovenske običaje in etnološko zakladnico, saj jih prehitro pozabljamo.  Simon Šubic je nagovoril zbrane, se zahvalil za povabilo  in gostoljubje.  Dejal je, da svoje delo ljubi.   Za njim pa je pot od čevljarja in glasbenika do slikarja. Prihaja namreč iz mesteca Žiri, ki je znana  po čevljarski tradiciji. O samem delu ni govoril veliko, saj meni,  da  slike govorijo zase, zato naj jih ocenijo obiskovalci.

Razstavo je odprl slovenski konzul  v Banja luki Branko Zupanc, ki je pohvalil razstavo ob slovenskem kulturnem prazniku in se zanjo zahvalil  društvu Triglav in SIM. Za zaključek je dodal, da se veseli tudi  glasbenega nastopa gospoda Šubica.  Šubic je zapel  avtorsko pesem Dobrodošla.

Razstavo so si ogledali številni člani slovenskega društva Triglav, saj je bil prostor z obiskovalci  zapolnjen do zadnjega kotička.

Po otvoritvi in ogledu razstave, je društvo Triglav zbrane pogostilo s pijačo in prigrizkom.

Aktivni  člani  društva Triglav iz Banja luke s predsednico Marijo Grbić na čelu,  so izredno  gostoljubni in za nastopajoče  ter obiskovalce iz Slovenije poskrbijo do te mere, da  nihče ne ostane ravnodušen. Enako je bilo s slikarjem Simonom Šubicem in njegovo ženo, ki sta Banja luko obiskala prvič. Navdušena sta bila nad izrednim gostoljubjem  članov društva in mestom Banja luka, ki je vredna ponovnega obiska.

BL šubic Vesna govorBL konzul

BL Šubic razgkednicaBLmarija, Konzul, Vesna