Večer poezije in glasbe v Banja luki

datum: 05.03.2013

V soboto, 23. februarja, je bila v Domu omladine predstava poezije in glasbe, ki so jo oblikovali gosti iz Slovenije: igralka Saša Pavček ter glasbeniki Aljoša Rijavec, Šemsudin – Dino Džopa in Jan Oršič. Večer ljubezenskih pesmi in čutne glasbe je navdušil vse obiskovalce.

V pesniški zbirki Obleci me v poljub Saša Pavček z osupljivo iskrenostjo pripoveduje ljubezensko zgodbo. Njena lirika je polna vere v izpolnitev potrebe po bližini. To je ranljiva, globoko osebna poezija, ki nas vabi, da se ji predamo. Za predstavo so mladi glasbeniki na besedila Sašinih pesmi napisali avtorsko glasbo, ki doživetje poezije še poglobi, hkrati pa spregovori v univerzalnem jeziku, ki ne potrebuje prevoda. Ritem predstave narekuje pomen besedil, glasba pa nam pomaga, da barvitost in zvočnost besed še intenzivneje doživimo.

Vrhunski umetniki so predstavo Obleci me v poljub pred tem odigrali že v mnogih slovenskih krajih, z njo pa so gostovali celo v Argentini. Navdušila sta  harmonija besed ter skladje verzov in glasbe. Poslušalci so podoživljali  izpoved igralke, besede, zvoke in podobe so kar srkali vase in na koncu izrazili svojo hvaležnost, da so umetniki  gostovali v Banja luki. Nastop nikogar ni pustil ravnodušnega, tudi ustvarjalci predstave so začutili, da so se s harmonično združitvijo glasbe in poezije dotaknili obiskovalcev.

sašapavSašap

O poeziji Saše Pavček in o nastanku predstave Obleci me v poljub lahko izvemo več v intervjuju z avtorico: www.airbeletrina.si/knjiga/intervju-portret/3019

Ana Kunjadić