Šopek nageljnov in bazilike ovit v sevdah

datum: 21.05.2013

Društvo Slovencev »Triglav« je v mestnem gledališču »Jazavac«, 17. maja 2013, priredilo koncert z naslovom »Šopek nageljnov in bosiljka prepleten sevdahom«. Na koncertu so nastopile štriri pevske skupine.

Banja luka, 17.maj

Pevska skupina slovenskega društva  »Planika« iz Zrenjanina  je tokrat prvič nastopila v Banjaluki  a ostali dve pevski skupini iz Slovenije,  LPZ Medvode in Un's Trboul, sta tam že večkrat gostovali.  Ansabl  Zdravka Ćosića  ni potrebno posebej predstavlati saj ga banjalučani dobro poznajo. Pesmi, ki jih pojo pevci te skupine skupaj z instrumentalno spremljavo polnijo dvorane Banskega dvora .

Voditelj koncerta Nebojša Kuštrinović  je v veznem tekstu predstavil nastopajoče pevske skupine in skupaj z intrerpretatorji spletal šopek slovenskih narodnih pesmi, starogradskih pesmi in sevdalink.

Koncerta se je udeležilo precejšnje število poslušalcev med katerimi so bili poleg  gostov iz Slovenije in mesta Zrenjanina iz Republike Srbije tudi bivši ambasador BiH a sedaj svetovalec za mednarodne odnose Mesta Banjaluke,  gospod Milan Balaban in konzul konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki Branko Zupanc.

sevdah1sevdah3sevdah bl

Sodeč po aplavzu s katerim so poslušalci nagradili nastopajoče  je potrditev, da nas pesem združuje, oživlja, osrečuje. Pesem je odraz kulture naroda in ohranitev njegovega obstoja.

Ana Kunjadič