Gostovanje zbora Camerata Slovenica v Rogatcu

datum: 02.07.2013

Društvo Slovencev Cankar iz Sarajeva nas je obvestilo o junijskih dogodkih v okviru društva.

31. maja, 2013 smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili iz Sarajeva. Ciljna destinacija za ta dan nam je bila Rogaška Slatina, kjer smo prenočili oziroma Rogatec, kjer nas je čakal nastop skupaj z domačini, to je s Kulturnim društvom Anton Stefanciosa Rogatec. Slednji so bili naši gostje na lanskoletnih Cankarjevih dnevih in mi smo jim ob tej priložnosti vračali obisk. Seveda je bila vsa zadeva dogovorjena do zadnje podrobnosti že mesece pred tem. Sama pot se je sicer vlekla, prav tako čakanje na dveh mejah, ampak smo več ali manj bili vsi dobre volje. Na pot smo krenili pravočasno in lahko smo si privoščili več postankov. V Rogaško Slatino smo prispeli v poznih popoldanskih urah. Nameščeni smo bili v Vili Ana in sprejela nas je Slatinčanka gospa Ana. To, da je ime isto, je bolj slučajnost, ker prijazna gospa ni lastnica prej omenjenega objekta, ampak upraviteljica. Hitro smo se razporedili po sobah, ker časa za počitek ni bilo veliko, slabi dve uri nekje. Preden smo se zvečer ponovno vkrcali na avtobus, smo imeli še kratko vajo. V Rogatec smo prispeli hitro, ker ni daleč in tudi gneče na cesti ni bilo. Ves čas je deževalo, ampak vzdušje je bilo enkratno. Pred novo urejeno občinsko zgradbo nas je pričakala Lavra Gregorčič, predsednica KD Rogatec. Tudi nekaj obiskovalcev se je že zbralo. Na hitro smo se pogovorili še o podrobnostih glede nastopa, vrstnega reda z voditeljico Katjo in Lavro. Med gledalci je bilo nekaj znanih obrazov in sicer pevec Okteta 9,  g. Selan Aleš ter nekaj članov domačega društva, ki ta večer niso nastopali. Prireditev „Pomladni večer glasbe in plesa“ se je začela z rahlo zamudo. Najprej je navzoče pozdravil župan Občine Rogatec, g. Mikolič. Potem je nekaj besed spregovoril g. Selan Aleš, predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za zamejce in Slovence po svetu, nato pa je vajeti v svoje roke prevzela voditeljica Katja in nastopajoči. Najprej se je predstavila tamburaška skupina domačinov, sledil je naš zbor, potem njihova folklorna skupina, pa spet tamburaši in ponovno naš zbor. Dobra ura je minila kot bi trenil. Na koncu smo si predali simbolična darila in nadaljevali druženje ob večerji v kulturnem domu Rogatec. Ponovno se je zaigralo in zapelo. Po dobrih dveh urah smo se poslovili od domačinov ter krenili v Rogaško Slatino na zasluženi počitek.

Naslednji dan smo po zajtrku hitro spakirali stvari, se poslovili od gostiteljice Ane, ji zapeli v slovo nekaj pesmi in ponovno krenili proti Rogatcu. Domače društvo iz Rogatca nam je organiziralo obisk Muzeja na prostem. Site in spočite nas je spremljalo jutarnje sonce. V Muzeju na prostem so za nas pripravili dve delavnici; izdelavo ljudskega glasbila nunalice in peko kruha. Razdelili smo se v dve skupini, ker smo bili omejeni glede prostora. Vsi smo se pomerili v obeh veščinah. Ogledali smo si ves muzej, to je celotno vas z gospodarskimi in trgovskim objektom vred, nakupili nekaj spominčkov in se poslovili od domačinov.

Za SKD Cankar:

Samo Čolak

POLAGANJE CVETJA NA SPOMINSKO PLOŠČO ŠTANDEKERJA

17.06.2013 ob 13.00 smo se zbrali na Dobrinji v Sarajevu: člani SKD cankar, predstavniki Slovenskega veleposlaništva v BIH, predstavniki Slovenske vojske ( kontingent, ki je v BIH ) in domačini z Dobrinje ter položili cvetje na spominsko ploščo padlega slovenskega novinarja Iva Štandekerja ( novinarja tednika Mladina ). Člani našega društva urejajo in čistijo okoli spominske plošče in vsako leto, ko je obletnica skupaj položimo cvetje. Ob tej priložnosti spregovorimo nekaj besed o mladem in drznem novinarju, ki sta ga služba in osebna zavzetost, v času vojne v BIH, stala življenja.

Za SKD Cankar:

Samo Čolak