Obisk predsednice slovenske vlade razveselil in počastil Slovence v Severnem Porenju - Vestfaliji

datum: 05.12.2013

V zadnjem novembrskem tednu se je v Severnem Porenju – Vestfaliji mudila predsednica vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek s svojo ekipo. Obiskala je tudi predstavnike Slovencev, ki živijo v tem delu Nemčije.

Obisk je bil zlasti gospodarske narave: v tej močno razviti nemški zvezni deželi so v četrtek, 28. novembra, organizirali konferenco o investicijskih možnostih v Sloveniji.  Dan prej je prisostvovala slovesnemu odprtju nove proizvodne hale koncerna Kolektor v Essnu in si ogledala muzej oblikovanja Red Dot Design Museum v tem mestu, kjer je vodja ustanove  Slovenec Vito Oražem slovensko ministrsko predsednico tudi popeljal po razstavi.

V sredo, 27. novembra, dopoldan se je v Düsseldorfu srečala s predstavniki Slovencev, ki živijo in delajo v tej nemški zvezni deželi. Pogovor je vodila veleposlanica iz Berlina Marta Kos Marko. Predsednica Bratuškova se je razveselila podpisanega dresa, ki ji ga je podaril kapetan nogometnega moštva FC Köln Mišo Brečko. Led je bil hitro prebit in pogovor je stekel v sproščenem in vzpodbudnem vzdušju. Nemško slovenski podjetnik  ter predsednik Slovenskega poslovnega kluba Düsseldorf Vladimir Puklavec je opisal namen ustanovitve poslovnega kluba in njegove težave, odkar je bil ukinjen t. i. gospodarski konzulat v Düsseldorfu.  Poudaril je pomen takšne institucije v Nemčiji, ki je vendarle naša najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica. Predsednica Bratuškova je pojasnila, da ne more obljubiti ponovnega odprtja konzulata, si pa bo vlada prizadevala za ustanovitev gospodarske pisarne v tem mestu. Predstavitve društev je začel Jože Pahič, predsednik društva Hilden ter predsednik koordinacije društev v tem delu Nemčije. Tudi on je poudaril dobro in pomembno sodelovanja z nekdanjim konzulom v Düsseldorfu, ki je društvom nudil različno podporo. Sledila je Rozina Lovrenčič, Slovenski zvon iz Krefelda, ki se je osredotočila na društvene dogodke, ki predstavljajo Slovenijo, kot je npr. Evropski dan v Düsseldorfu, kjer so prisotni že več let. Poudarila je pomen podpore iz domovine ob takšnih dogodkih, tako materialne kot moralne. Anica Mar iz Burscheida je izrazila željo povezati slovenska podjetja z močnimi kemijskimi in kovinarskimi podjetji, ki jih je v tem okolju zelo veliko. Barica Herle iz Hückelhovna je opozorila zlasti na težave, ki jih imajo njeno in druga društva zaradi upadanja članstva. Anton Špiler iz Essna je izpostavil težave, ki jih predstavlja izselitev iz sedanjih prostorov, ki jih je zagotavljal essenski kulturni urad. Učiteljica dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture Martina Tomšič je izrazila zadovoljstvo, da obstaja tako veliko zanimanje za učenje slovenščine med odraslimi, vse več pa je tudi otrok. Veleposlanica Marta Kos Marko  je pojasnila prizadevanja, da se ocenjevanje otrok, ki hodijo k dopolnilnemu pouku slovenščine, uredi na meddržavni ravni. Župnik Lojze Rajk je opisal svoje poslanstvo in navedel najpomembnejše prireditve, ki jih organizira Slovenska katoliška misija iz Essna. Srečanje je zaključila v Oberhausnu živeča, a v Mariboru rojena slikarka Nadja Zikes, ki je predsednici podarila svojo sliko. Nadja Zikes želi z živahnimi in močnimi barvami ter nenavadnimi oblikami v slike ujeti živahnost  vsakdanjika.  Alenki Bratušek je zaželela, da bi ji močna energija, ki jo izžareva slika, dajala moč za njeno delo. Predsednica je obljubila, da bo slika visela v njeni pisarni v Ljubljani.

Srečanje so udeleženci zaključili s skupinskim slikanjem in se razšli bogatejši za novo izkušnjo: predsednik oz. predsednica vlade Republike Slovenije jih je tokrat obiskala prvič. Upajo, da to nakazuje dobro sodelovanje z matično domovino v obeh smereh.

Zapisala: Martina Tomšič

bratuš nembratupek nemč1bratušek nemBratušek Nemčija