Pavli Gruden v slovo

datum: 27.01.2014

Nekaj dni pred 93. rojstnim dnem nas je zapustila izjemna oseba, pesnica in publicistka Pavla Gruden.

Rojena je bila v Ljubljani, vendar se je zaradi težkih povojnih razmer preselila v Avstralijo in dokončno v Sydney.
Vseskozi je bila prisotna v tamkajšnji slovenski skupnosti, kjer je v društvenem časopisu Misli objavljala svoje prve literarne prispevke, kasneje pa tudi v časopisu Avstralski Slovenec.
Bila je ena izmed ustanoviteljic SALUKA (Slovensko Avstralskega literarno umetniškega krožka), ki je v svoje vrste pritegnil večino slovenskih ustvarjalcev v Avstraliji. Skozi krožek so se slovenski knjižni ustvarjalci povezali tudi s književniki v domovini in tako spodbudili zanimanje za sodobno slovensko književnost.
Slovenska izseljenska matica je leta 1994 izdala zbirko haikujev Pavle Gruden z naslovom Snubljenje duha.
  Njena kulturna in duhovna zapuščina je vsej slovenski skupnosti v Avstraliji in Slovencem doma   v ponos.

Vsem žalujočim  izrekamo iskreno sožalje.