Odhod dolgoletnega predsednika slovenskega društva v Kaknju

datum: 10.02.2014

V 71. letu starosti je umrl dolgoletni predsednik Slovenskega združenja Kakanj Jožef Špringer.

Jožef Špringer je izhajal iz rudarske družine iz Trbovelj, ki se je v BiH priselila leta 1952. Po gimnaziji v Kaknju je šolanje nadaljeval na glasbeni akademiji v Sarajevu in se leta 1966 zaposlil kot učitelj glasbe na bližnji osnovni šoli. Še v mladih letih se je pridružil godbi na pihala Rudarska glasba, leta 1952 ustanovljeni pri Rudniku Kakanj in v kateri je igralo tudi več Slovencev. Leta 1972 je postal njen dirigent in na čelu orkestra ostal kar štirideset let. V vojnih časih leta 1992 je bil med pobudniki za ustanovitev društva Slovensko združenje meščanov Kakanj, ki je z željo po ohranitvi slovenstva, medsebojnem varstvu in človekoljubni pomoči ter povezavi s Slovenijo na začetku povezalo več kot dvesto družin, tudi iz Visokega, Vareša, Travnika in Breze. Vsa leta je društvo tudi uspešno vodil in prva leta tudi poučeval slovenščino. V času vojne v BiH je tudi s pomočjo Slovenske izseljenske matice uspel s pridobivanje humanitarne pomoči iz Slovenije. Ves čas svojega predsednikovanja je uspešno sodeloval s slovenskimi društvi v BiH. Predstavniki društev so ga pospremili tudi na zadnji poti in tako izkazali spoštovanje do rojaka in dolgoletnega prijatelja. Slovenska izseljenska matica družini in vsem žalujočim izreka iskreno sožalje ob izgubi resničnega domoljuba.