Pestra dogajanja v Slovenskem kulturnem društvu Lipa Zadar

datum: 21.02.2014

Program, ki se je v Zadru dogajal ob Prešernovem dnevu in Valentinovem, je navdušil tam živeče Slovence.

Petek 14. februar – Valentinovo, dan zaljubljenih, a prav tako obeležitev obletnice smrti velikana slovenske književnosti, romantičara Franca Prešerna. Ob tej priliki, po rednem letnem občnem zboru Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ v Mestni knjižnici Zadar, se je odvijalo  popoldne poezije in glazbe.

Rudolf Mravljak je v Zadar prišel zaradi ene Dalmatinke. Rojen v Sloveniji, danes ima rad  Zadar, vendar ne pozablja rodni kraj, Jezersko v neposredni bližini Vrbe, Prešernovega rojstnega kraja. Rudi je le eden od številnih zadarskih Slovencev, ki so ta petek 14. februarja obeležili slovenski kulturni praznik, a kulturno društvo Lipa ga v Zadru obeležuje vsako leto, kjer deluje z različnimi aktivnostmi.Pridružili so se predstavniki županijske oblasti gospa Milena Ikić, Veselko Čakić, podpredsednik Savjeta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške, predstavniki narodnih manjšin, ki prebivajo na področju Zadarske županije Albanci, Bošnjaki, Črnogorci, Madžari, Makedonci, Srbi.

Ena od aktivnosti  Slovenskega društva Lipa“ Zadar, poleg organizacije že šestih likovnih kolonij in razstav, na katerih sodelujejo ljubiteljski slikarji iz vseh slovenskih društev na Hrvaškem in iz Slovenije, predstavitev dvojezične slovensko hrvaške zbirke pesmi Andreje Malte, organiziranje delavnice eko pridelave hrane z TV Slovenijo Rasti Hrana za prihodnost, je negovanje jezika, rekla je predsednica Darja Jusup, a člani Lipe Zadar, rojeni v Sloveniji, pa tudi že na Hrvaškem, živijo in delajo na širšem območju Zadarske županije. Slučajno je letos občni zbor in proslava Slovenskega kulturnega praznika obeležen na dan zaljubljenih, pa je največji del programa posvečen poeziji ljubezni. Iz Šibenika so prišli gostje, pevski zbor Slovenskega društva Dr. France Prešeren, ki je pod vodstvom Danke Oreb Jajac izvedel splet slovenskih narodnih pesmi.

Slišali smo poezijo Mojce Bareše, gostje iz Šibenika, ter članic Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, Marije Ivoš, Andreje Malta, Zorice Buljanović, a Tanja Bajlo je interpretirala Prešernovo Julijo.

Recital poezije ljubezni hrvaških pesnikov so izvedli znani zadarski gledališki igralci Žana Bumber in Vinko Radovčić. Zabavni del programa pa je zaokrožil nastop vokalnega solista in gitarista Maria Padelina, ki je izvedel slovenske popevke, med njimi pesmi nedavno preminulega kantautorja Tomaža Pengova.

Ob petju in harmoniki Prešernovk in Lipe, se je veselemu razpoloženju pridružil na violini še znani pedagog zadarske Srednje glazbene šole, upokojeni profesor Peter Vrbančič. Druženje se je nadaljevalo z pogostitvijo

Piše: Darja Jusup

Foto: A. Sitnica, M.Gospić