Razstava od prednikov do potomcev – Slovenci v Slatini

datum: 10.07.2014

Razstava Od prednikov do potomcev – Slovenci v Slatini, ki je v Plečnikovem hodniku NUK na ogled med 4.7. in 30.8.2014, predstavlja 25 slovenskih družin, ki so ali so bile naseljene v Slatini. Slatina je v 20. letih 20. stoletja postala dom številnim slovenskim družinam. Avtorica razstave Vera Papež Adamič je potomka prve družine naseljencev, ki je v Slatino prišla leta 1924.

Na odprtju razstave so govorili Mateja Komel Snoj, direktorica Narodne in univerzitetne knjižnice, Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Barbara Hanuš, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Slatini, in Vera Papež Adamič, avtorica razstave. Otroci, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine, so se oblečeni v narodne noše predstavili s slovenskimi ljudskimi pesmimi. Poleg zgodb slovenskih družin, ki so vplivale na razvoj Slatine, je predstavljena tudi današnja podoba tega zdraviliškega kraja.

Barbara Hanuš

Vera adamič NUKFotografija z otvoritve razstave z leve;

Helena Janežič, ki je razstavo postavila, Barbara Hanuš učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine, Vesna Vukšinič Zmaić glavna tajnica SIM, Marija Grbić,  predsednica Društva Slovencev Triglav Banja luka, Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, avtorica razstave Vera Papež Adamič, direktorica NUK-a Mateja Komel Snoj.