Koncert zborov

datum: 20.10.2014

V soboto, 18. 10. 2014, se je ob 19. uri v Kulturnem centru - Banski dvor v Banja luki odvijal koncert pevskih zborov slovenskih društev iz Srbije, Bosne in Hercegovine in Hrvaške.

Organizacija letošnjega koncerta je potekala v okviru Zveze Slovenskih društev v BiH Evropa zdaj s sedežem v Banja luki in Društva Slovencev Triglav iz Banja luke.  Zbrano publiko je  nagovoril predsednik Zveze Darko Mijatovič, ki je poudaril, da se je Zveza potrdila  in  povabila mednarodno zasedbo slovenskih pevskih zborov in tako bo tudi naprej. Pozdravil je zbrane goste med njimi tudi konzula Republike Slovenije v Banja luki Branka Zupanca in vsem zaželel prijeten  glasbeni večer.

Vsak zbor je na kratko predstavil  svoje delovanje ter člane  in zapel tri pesmi.

Izbral so zelo različne pesmi,  s svojim vedrim repertoarjem pa je navdušil zbor iz Pulja, ki je  poleg  svetovno znane Golice  za nastop izbrali tudi  hrvaško pesem Ruža crvena  in tako k petju pritegnili tudi občinstvo.   Za dobro razpoloženje je pokrbel tudi ansambel Zdravka Čosiča, kateremu so se na odru pridružili vsi ostali zbori.

Dobra organizacija, odlično razpoloženje in navdušena publika so botrovali obljubam o ponovnem srečanju v Banja luki.

Koncert so podprli Urad za Slovencev zamejstvu in po svetu,  občina Banja luka, Kulturni center Banski dvor, In Društvo Slovencev Triglav iz Banja luke.

Nastopili so;

MePZ Davorin Jenko Društva Slovencev Triglav iz Banja luke,

MePZ  Kredarica  društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada,

MePZ Encijan,  Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja

ŽePZ Slovenčice Društva Slovencev iz Tuzle.

MePZ Camerata Slovenica  Društva Slovencev Cankar iz Sarajeva

Moška vokalna skupina Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada

in Ansambel Zdravka Čosića iz Banja luke.

MePZ Davorin Jenko Banja lukaMePZ Kredarica iz Novega Sada ŽePZ Moška vokalna skupina Krearica iz Novega SadaMePZ Encijan iz PuljaKoncert je bil odlično obiskan.Ansambel Zdravka Čosića iz Banja lukeAnsamblu Zdravka Čosića so se za zaključek v pesmi  pridružili vsi zbori. Ban dvorBan dvorOb zaključku je zbrane še enkrat pozdravil predsednike Evrope Zdaj Darko Mijatović in oder prepustil   ansamblu Zdravka Čosića (na  odru v ospredju fotografije).