Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar - 10 let z vami

datum: 21.02.2015

V Multimedijalni dvorani Mestne knjižnice v Zadru, je v ponedeljek 16. Februarja, Slovensko kulturno društvo „Lipa“ Zadar, na svoji 10. Redni letni skupščini, obeležilo slovenski kulturni praznik Prešernov dan in otvoritev razstave .
Programu so poleg članov „Lipe“ in številnih prijateljev društva , prisostvovali tudi Janez Rogelj, donedavni tajnik Slovenske izseljenske matice iz Ljubljane, Cveto Šušmel, predsednik Slovenskega kulturnega društva „Triglav“ iz Splita z člani društva, predstavniki Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije,. Veselko Čakić, dopredsednik Savjeta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške, Ivka Ćorić, predstavnica Zadarske županije, kakor tudi naši dragi gosti člani KUD „Maslina“ iz Turnja in KUD „Privlaka“ iz Privlake.

V letnem poročilu,  predsednica Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Darja Jusup, je podala poročilo o aktivnostih društva v preteklem letu in področja delovanja za naslednje razdobje.

Letno poročilo

V februarju je bila organizirana proslava Prešernovega dneva in Valentinovo. V bogatem kulturnem programu so nastopili Slovensko kulturno društvo „Dr. France Prešeren“ iz Šibenika. Valentinovo pa so proslavili recitali poezije ljubezni po izboru Marije Ivoš, v izvedbi mladih zadarskih igralcev Žane Bumber in Vinka Radovčića. Svojo poezijo so predstavili Andreja Malta, Marija Ivoš, Zorica Buljanović iz „Lipe“ Zadar in Mojca Bareša, „prešernovka“ iz Šibenika. Program je zaokrožil znani zadarski kantautor Mario Padelin, ki je izvedel slovenske pesmi nedavno preminulega Tomaža Pengova. Organizirana je likovna kolonija Maj 2014, z razstavo, predstavljanje dokumentarnih filmov RTV Slovenija – govorimo slovensko,Izdali smo kot nakladnik dvojezično zbirko poezije opremljeno z slikami iz kolonije, prirejamo izlete z edukativno vsebino „šolo v naravi“   Z TV Slo smo sodelovali v organizaciji delavnice Village Folk „Rasti! Hrana za prihodnost“ in predstavili dokumentarne filme o primerih dobre eko proizvodnje hrane na zadarskem območju. Sodelovali na prireditvah „Ladja kulture- ladja knjigarna“ z organizacija slikarske delavnice ex tempora v Sv. Filip in Jakovu, organizirali predavanje Dr.  Barbara Riman z Inštituta za narodnostna vrpašanja o Slovencih v Zadru, Dalmaciji in na Hrvaškem.

Recital, koncert

Proslavo Prešernovega dne smo začeli z nagovorom gospoda Janeza Roglja, donedavnega tajnika Slovenske izseljenske matice , nadaljevali z recitacijami Andreje Malte, Marije Ivoš in Zorice Buljanović, ki so recitirale svoje pesmi.

Zabavni program je popestril absolutni svetovni prvak v igranju na harmoniki Martin Težak, ki so z svojim nastopom zaokrožili proslavo.  Iz Slamne vasi pri Metliki je prišel z svojim hamonikarskim orkestrom , ki so z kratkim in  izvrsnim programom  poleg slovenskih in  internacionalnih pesmi izvedli še znano zadarsko popevko „Večeras je naša fešta“.

Otvoritev likovne razstave Maj 2008-2014 Turanj

V fojeru Mestne knjižnice Zadar , je proslavo 10.obletnice delovanja Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar,   zaokrožila otvoritev razstave slik z likovnih kolonij Maj  2008 do 2014. Slike razstavljajo udeleženci likovnih kolonij, člani slovenskih društev na Hrvaškem, iz Slovenije Novo Mesto, Dolenjske toplice, Šentjernej, Velenje, Sežana  in iz okolnih mest, Turnja, Sv. Filip Jakova, Biograda, Zadra. Razstavo 31 slik z 22 avtorji slikarji amaterji,  je odprl Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar, a otvoritev je na željo Marije Ivoš, zaokrožil nastop Martina Težaka, ki je z pesmijo iz otroških let Mi se imamo radi , dvignil  na noge vse  prisotne in zaključil otvoritev razstave in kulturni program.

Proslava je zaključena z druženjem in pesmijo ter pogostitvijo, ki so je pripravile pridne članice Lipe Zadar.

Organizacija Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar, z podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu in Savjeta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške.

Prešernov dan v Zdaru so počastili številni člani in gostje.Likovna razstava  - maj 2008 - 2014Predsednica društva Lipa Darja Jusup predstavlja letno poročilo

Darja Jusup

Foto: A. Sitnica