Slovensko praznovanje ob dnevu žena v Berlinu

datum: 19.03.2015

Na pobudo g. Antona Čučka nekdanjega člana predsedstva slovenskega kulturno-prosvetnega in športnega društva >Slovenija e.V. – Berlin<, ki je pred dvemi leti, po 30 letnem izredno aktivnem delovanju ugasnilo so nekdanji člani in njihovi prijatelji pobudo za skupno proslavitev dneva žena z veseljem sprejeli.

Slovensko praznovanje dneva žena 2015 v Berlinu

Izbrali smo en gostinski lokal, ki nam je za naše srečanje ponudil poseben prostor v katerem smo se najprej kulinarično dobro okrepili nato pa prisluhnili zgodbi, ki jo je za to priložnost pripravila ga. Marija Čuček. Sledil je ogled enourne slovenske tv oddaje iz arhiva urednika slovenskih tv oddaj v Berlinu, ki je zajela bogato kulturno-zabavno prireditev ob dnevu žena 2005 v takratnem društvu Slovenija e.V. Ker je bilo večje število sedanjih udeležencev prisotnih tudi takrat je bilo še posebej zanimivo, ker so se videli 10 let mlajše. Tako obliko slovenskih srečanj bomo poskusili gojiti tudi v bodoče, ker si lastnih prostorov po ukinitvi finančnih dotacij berlinskega senata in zaradi naše sedanje slovenske majhnosti v Berlinu ne moremo več privoščiti. V domovini imamo sicer močan Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu na katerem se menjajo vodilni državni sekretarji in ministri po tekočem traku in se zaradi tega niti nimajo časa poglobiti v problematiko in reševanje problemov, ki jih imamo rojaki po svetu. Želimo si sposobnega in strankarsko neodvisnega voditelja Urada, ki pozna razmere življenja na tujem in se dolgoročno lahko še bolj poglobi v tematiko rojakov v zamejstvu in po svetu in bo pri tem tudi veliko uspešnejši od dosedanjih, ki so jih kratkoročno nastavljale vladajoče stranke. Zaradi tega tudi noben od teh ni prišel do spoznanja zakaj je moralo po 30-tih letih zelo uspešnega delovanja ugasniti eno od najuspešnejših slovenskih društev v zahodni evropi  in to je bilo naše društvo v Berlinu.

Lep pozdrav iz Berlina,

Avtor prispevka; Alojz Ozmec