V Zadru likovna kolonija slovenskih društev na Hrvaškem

datum: 31.05.2015

Letošnje kolonije se je udeležilo enajst umetnikov iz Slovenskih društev na Hrvaškem;
Zadra, Splita, Karlovca, Zagreba in Pulja, priključili pa so jim tudi člani iz okolice Zadra in likovni umetnik iz Sežane, je povedal Jože Arzenšek, idejni začetnik likovne kolonije

SLIKARSKO POTOVANJE PREKO KAMENJA DO ZALIVA

V hotelu Alba, delu apartmanskega naselja Croatia Sv. Filip in Jakov na Medini, se je od ponedeljka 18.maja  odvijala likovna kolonija. V petek 22. maja 2015, pa je po zaključku kolonije, odprta razstava Osme likovne kolonije Maj 2015 Turanj z naslovom „Preko kamenja do zaliva – Od škrape do vale“, ki se odvija v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar.

Na koloniji so gostovali slovenski slikarji iz Hrvaške in domovine.

-Slovensko kulturno društvo Lipa deluje preko 10 let in združuje Slovence in prijatelje. Bogato je z raznimi aktivnostmi članov, od tega že osmo leto zaporedoma uspešno zaključujemo z razstavo 8. likovne kolonije „Maj 2015 Turanj“ z delovnim naslovom Preko kamenja do zaliva- je v uvodni besedi  povedala Darja Jusup, predsednica Lipe Zadar, in dodala, da nam vsem naša slovenska druženja veliko pomenijo.

Z leve -  Darja Jusup,  predsednica društva Lipa Zadar

To se je videlo in občutilo po atmosferi, ki je vladala na tej svečanosti. Tako je, Fani, ena od članic, rekla, da vedno rada prihaja, pa makar samo da sliši slovensko besedo. Tega je bilo več – zvrstile so se recitacije, pesmi, plesi, smeh, pa celo solze veselja.

-Letošnje kolonije se je udeležilo 11 umetnikov iz Slovenskih društev na Hrvaškem, iz Zadra, Splita, Karlovca, Zagreba, Pule, pridružili pa so jim se člani iz Vira, Sv. Filip in Jakova in Turnja, ter likovni umetnik iz Sežane, je v predstavljanju povedal Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije društva Lipa Zadar in 8. Likovne kolonije Maj 2015 Turanj.

Predstavljeni so umetniki Ivan Kosmos in Alenka Zaviršek iz Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita, Neva Pibernik Stančić iz SKD Istra Pula, Vesna Papac iz Slovenskega doma Karlovac, Stanka Novković iz Slovenskega doma Zagreb, Marjan Miklavec iz Sežane, in pridruženi člani SKD Lipa Zadar – Nada Pija Bajlo, Marija Ivoš, Majda Radović (Vir), Zrinka Majica (Sv. Filip in Jakov) in Jože Arzenšek (Turanj).

-Vsak umetnik sam izbere motiv, vendar mora biti karakterističen za to podnebje, pravi Arzenšek, ki se je zahvalil tradicionalni podpori Turističnemu uradu, općini Sv. Filip in Jakov, Krajevnemu uradu Turanj in Kulturno umetniškem društvu Maslina.

Darja Jusup in Jože Arzenšek idejni kolonije, ki je tudi sam slikar.

Lepa srečanja

Likovna kolonija se odvija v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar pod pokroviteljstvom Turističnega urada opčine Sv. Filip in Jakov, v okviru Mednarodnega dneva kulturne različnosti, katerega pokrovitelji so Mesto Zadar in Zadarska županija v projektu kulturnega amaterizma z podporo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Sveta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške.

-Čeprav smo tu že osmo leto po vrsti, vidimo, da vam ne manjka inspiracije in motivov vezanih za naše mesto. Neizostavni ste del naše turistične ponudbe, poudarila je Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističnega urada.

Svoje pesmi so recitirale Andreja Malta Jezeršek, ki je posvetila pesem koloniji, pa Marija Ivoš in Zorica Buljanović. Venček pesmi in plesov v kulturnem programu so izvajali člani Kulturno umetniškega društva Maslina iz Turnja, ki jih krasi najdaljša tradicija med kulturno umetniškimi društvi v Zadarski županiji a utemeljeni so 1990. leta- je povedala Jovita Pirović, predsednica društva. Zapeli so še legendarno pesem Turanjska riva, rano preminulega avtora Božidara Budanovića Boška. Svoj nastop pa so zaokrožili z znano slovensko Zabučale gore  z stihi –oj, mladosti moja, kam odšla si, kje si...

-Pričakujemo, da si bo ta kulturni dogodek v času odprte razstave do 30. Junija ogledalo veliko število domačinov in turistov, rečeno je med ostalim na svečanosti otvoritve razstave.

V prijetnem druženju ob ogledu razstave, z pogostitvijo, ki so jo pripravile članice Lipe,je bilo obilo lepih trenutkov pri srečanju starih znancev, pa tudi sklopljenih novih poznanstev.

Piše: Darja Jusup

Foto: Velimir Brkić

Andreja Malta Jezeršek

PREKO KAMENJA DO ZALIVA