Zadarski Slovenci obeležili 10. Mednarodni dan kulturne različnosti

datum: 16.06.2015

Koordinacija narodnih manjšin Zadarske županije je v soboto 06.junija 2015 obeležila Mednarodni dan kulturne različnosti. To je jubilana 10. Manifestacija, a bogati program se je odvijal na Trgu pet bunara od 11 do 14 ure, a razen članov kulturnih društev, program je zainteresiral številne Zadrane in turiste, ki so bili priče bogastvu kulturnega in gastronomskega izraza zadarskih manjšin.

Dan manjšin se letos prvič obeležuje na odprtem prostoru, ker smo v Koordinaciji smatrali, da se na ta način predstavljanje manjšin približi večjemu številu obiskovalcev.

Svojo kulturo in gastronomijo je tako predstavilo osem narodnih manjšin, ki v Zadru že dlje časa delujejo v društvih: albanska, bošnjačka, črnogorska, madžarska, makedonska, slovenska, srbska in italijanska. Vsi že vrsto let sodelujejo v delovni skupini Koordinacije narodnih manjšin, kakor je povedal Veselko Čakić, predsednik Koordinacije in dopredsednik Savjeta za narodne manjšine Republike Hrvaške.

-Cilj nam je predstaviti vse narodne manjšine kot pozitiven in priznat del društva v katerem živimo, in v tem smislu sodelovati z vsemi relevantnimi inštitucijami, od lokalnih i drugih. Rezultati našega dela so vidni preko prezentacije Zadarskega Mosta prijateljstva, katerega prva številka je promovirana že 2006. Leta, a istega leta je prvič obeležen prvi  Mednarodni dan kulturne različnosti v Zadru.

Slovenci smo se v tem prvem Mednarodnem dnevu kulturne različnosti, pred desetimi leti, v kulturnem programu predstavili z nastopom Dramske skupine Slovenskega doma Bazovica,Reka,  pod vodstvom Lojzeta Usenika. Letošnji 10. Jubilarni Mednarodni dan, pa je z svojim odmevnim nastopom popestrila Folkorna skupina SPD Bazovica iz Reke, pod vodstvom Nataše Grlice

Na slovenski gastro stojnici je predstavljen niz tradicionalnih slovenskih jedi. Z jedmi iz starih slovenskih kuharic, ki so jih pripravile pridne članice Lipe Zadar, smo pogostili  številne obiskovalce.. Niso manjkali nti janeževi upognjenci, špehovka, zaseka, kranjske.. vse pa zalili z vinom Maje iz Privlake..

Posebej pa nas je počastil  Rudi Merljak, državni sekretar Republike Slovenije in voditelj Sektorja za Slovence v sosednjih državah pri Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Republike Slovenije, ki je z svojim obiskom na Manifestaciji razvseselil Slovence v Zadru.

Prva fotografija z leve;

Državni sekretar Rudi Merljak s predsednico Društva Darko Jusup.

Merlja ZadarPrizadevne članice društva so poskrbele za slovenske dobrote.Slovenijo je predstavila Folklorna skupina  Slovenskega društva Bazovica iz Reke.

Piše: Darja Jusup

Foto: A. Sitnica