Slovenci v Zadru obeležili Prešernov dan

datum: 22.02.2016

Kultura nas povezuje

Zvoke citer  je redko kdaj   slišati na Hrvaškem, zato je nastop citrarskega kvarteta popestril praznovanje velikega slovenskega kulturnega praznika

Slovensko kulturno društvo „Lipa“ Zadar je obeležilo v petek 12. Februarja 2016 v Multimedijalni dvorani Mestne knjižnice v Zadru redno letno skupščino. Poročilo je podala Darja Jusup, predsednica Lipe Zadar, finančno poročilo in plan za tekoče leto pa Katarina Bezić, predsednica  Nadzornega odbora.

V nadaljevanju smo obeležili slovenski kulturni praznik Prešernov dan. O pomenu slovenskega kulturnega dneva je spregovorila tajnica Slovenske izseljenske matice Jasmina Ilič  Iz Ljubljane. Kratki esej o kulturni na splošno pa je povzela Andreja Malta, članica Lipe Zadar in nastop zaokrožila z recitacijo lastne poezije. Z recitalom svoje poezije je navzoče navdušila  tudi Marija Ivoš.

Zadar kult.Zadar kult.

Številni navzoči, med njimi pripadniki narodnih manjšin, ki prebivajo na Zadarskem območju, Madžari, Bošnjaki, Albanci, med njimi tudi podpredsednik Savjeta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške Veselko Čakić s člani Sveta, predsednica Jovita Pirović iz  KUU „Maslina“ iz Turnja, člani KUD „Privlaka iz Privlake, predstavniki KUD „Sveti Ivan“ iz Vira, so imeli priliko uživati v nastopu Otroškega zbora Libretići, voditeljice Ivane Begović  v katerem pojejo vnukinje naših članic.

Zadar kult.

V nadaljevanju kulturnega programa je   tajnica Slovenske izseljenske matice Jasmina Ilič  predstavila Slovenski citrarski kvartet, ki ga vodi Peter Napret. Zvoke citer ne slišimo pogosto  na Hrvaškem, zato je nenavaden instrument, na katerem so izvajali popularne in narodne pesmi, popestril praznovanje velikega slovenskega kulturnega praznika.

Zadar kult.Zadar kult.

Kultura nas povezuje je rdeča nit vseh projekov, ki jih izvaja Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar. Praznovanje smo zaključili  z ogledom zadarskih morskih orgel  in pozdrav soncu, naslednji dan pa smo se sprehodili po zgodoviskem središču  tritisočletnega Zadra.

Darja Jusup

Foto: Katarina Bezić