LIKOVNA KOLONIJA - Od doma do doma

datum: 02.06.2016

Cilj je dosežen, sodelovalo je enajst slikajrev amaterjev iz društev Slovencev iz Zadra, Splita, Pulja, Zagreba. Pridružili so se jim tudi slikarji  iz Šentjerneja na Dolenjskem in iz okoliških mest.

SLOVENCI likovna1 Maj 16  9            SLOVENCI likovna3      SLOVENCI likovna4

V hotelu Alba v Sv. Filip in Jakovu je v petek, 20. maja svečano odprta deveta likovna kolonija „Maj 2016 Turanj“ pod motom „Od doma.. do doma“, ki se odvija v organizaciji Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar.

-Cilj je doseže  in sedaj se lahko veselimo  dosežkom slikarjev, rekla je na odprtju razstave Darja Jusup, predsednica Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar.

V Zadarski županiji živi okrog 250 Slovencev, od tega 150 v samem Zadru. SKD Lipa v Zadru deluje od 2004. leta ter združuje več kot 80 hrvatških državljanov slovenske narodnosti ter prijatelje Slovenije. Slovenci v Zadarski županiji, je rečeno  na otvoritvi razstave, so visoko  integrirani  v hrvaško družbo. „Slovenska druženja „ nam veliko pomenijo. To se čuti tudi v vzdušju, ki tukaj obstaja, je povedala predsednica.

SLOVENCI likovna2 maj 16 9

Ena od članic je povedala, da vedno rada pride, samo da sliši slovensko besedo. A tega je bilo veliko več kot samo nekaj besed, bilo je plesa, igranja, pesmi in recitacij.

Svoje pesmi sta recitirati članici društva Andreja Malta  Jezeršek in Marija Ivoš, z spletom  narodnih pesmi in plesov v projektu mednacionalnega sodelovanja   pa je nastopilo dvajset  mladih folklorašev  KUD Sv. Ivan iz otoka Vira, voditeljice Helene Budija Škorić.

Za popestritev pa je poskrbela s čudovitim nastopom slikarka Adica Dobrić Jelača, glasbenica, pesnica in skladateljica, , ki je nekaj desetletij na glasbeni sceni in katere pesmi so prepevali mnogi hrvaški pevci. Ona je izvedla slovenske narodne pesmi i napeve.

-Adica ima dolgo glazbeno karijero in pesmi, ki so zahvaljojoč njenemu talentu postale hit, je povedal voditelj likovne kolonije Jože Arzenšek, idejni začetnik in voditelj likovne sekcije SKD Lipa Zadar. Pohvalil je udeležence kolonije in povedal, da so prepoznani kot neizostavni del turistične ponudbe.

SLOVENCI likovna5     SLOVENCI likovna7     SLOVENCI likovna8

Večina slikarjev ima bogate umetniške življenjepise, velikokrat so razstavljali samostojno ali na skupnih razstavah v večjih mestih Hrvaške, Slovenije in drugje po Evropi, še posebej v Nemčiji, je seznanil  g. Arzenšek obiskovalce razstave.  Na likovni koloniji so sodelovali: Nada Pia Bajlo, Marija Ivoš in Majda Radović iz Zadra, Zrinka Majica iz Sv. Filip in Jakova, Adica Dobrić Jelača in Stanka Novković iz Zagreba, Lenka Zaviršek in Ivan Kosmos iz Splita, Neva Pibernik Stančić in Pule, Boža Jambrek iz Novega mesta in Jože Arzenšek , ki od 1983. leta živi v Turnju.

Deveta likovna kolonija se odvija pod pokroviteljstvom Turističnega urada Sv. Filip in Jakov, v sklopu Mednarodnega  dneva kulturne različnosti katerega pokrovitelji so Mesta Zadar in Zadarska županija, s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Vlade Republike Slovenije in Sveta za narodne manjšine Republike Hrvaške.

Darja Jusup

Foto: Velimir Brkić