DOBRODOŠLI DOMA V LJUBLJANI

datum: 13.07.2016

Med 30. junijem in 2. julijem 2016 je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu skupaj z nevladnimi organizacijami Izseljensko društvo Slovenija v svetu, Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba, Združenje Slovenska izseljenska matica ter Mestno občino Ljubljana priredil šesto tradicionalno srečanje Slovencev iz celega sveta.

Na glavnem dogodku urada ob 25. obletnici samostojne Slovenije so sodelovali Slovenci s celega sveta, vseslovenski simfonični orkester pod vodstvom Simona Krečiča, organiziran je 24-urni slovenski kulturni maraton in razne športne prireditve.

MePZ Davorin Jenko in otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav Banjaluka je sodelovala v programu Dobrodošli doma.

Po prihodu in namestitvi v hostelu dijaškega doma Poljane v Ljubljani smo odšli na zbirna mesta. Folkloristi na Urad Vlade Republike Slovenije za zamejstvo in po svetu, Me PZ Davorin Jenko, pa v zgradbo Slovenske Filharmonije. Priprave za nastop so potekale po planiranem navodilu.

Vreme nam ni bilo naklonjeno, dan je bil peklensko vroč, predvsem za folkloriste, ki so kot prvi nastopili na Vseslovenskem srečanju. S slovenskimi narodnimi plesi so pred zgradbo Državnega zbora zaželeli dobrodošlico vsem zbranim Slovencem, ki so prišli iz zamejstva in mimoidočim, ki so se kljub pekočemu soncu zaustavili in gledali plesno razigranost naše otroške folklorne skupine.

SNV10002  SNV10009  SNV10016

Ob 19. uri je bil ob 25. obletnici slovenske samostojnosti in manifestacije Dobrodošli doma v Slovenski filharmoniji koncert Vseslovenskega simfoničnega orkestra z gosti. Simfonični orkester je vodil dirigent Simon Krečič. V veliki dvorani, ki je bila do zadnjega kotička polna, so koncertu prisostvovali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki je pozdravil vse navzoče ter številni vodilni ljudje iz Slovenije in zamejstva.

SNV10028  SNV10023

Za uvod je simfonični orekster zaigral himno Republike Slovenije, sledili so nastopi: Slovenski mendoški oktet, sopranistka Theresa Plut, harfistka Tina Žerdin, Vseslovenski simfonični orkester in MePZ Davorin Jenko z dirigentom Dušanom Uroševićem. Vsi nastopajoči so peli in igrali slovenske narodne pesmi in pesmi držav in republik od koder so prišli. Presenečenje za konec koncerta je bil nastop Slovenskega okteta.

Za naš MePz Davorin Jenko Društva Slovencev Triglav Banjaluka, njegovem dirigentu Dušanu Uroševiću, je bila čast sodelovati na koncertu v veliki dvorani SF v Ljubljani. Za vse nas, ki smo bili prisotni je bil to prekrasen , nepozaben večer. Večer, ki je budil naša čustva in spomine na našo matično domovino

Nataša Kajmaković