PREDSTAVITEV ANTOLOGIJE DAROVI EVROPSKE ZGODBE Ljubljana, NUK, 1.julij 2016

datum: 13.07.2016

Predstavitev antologije Darovi evropske zgodbe je bila v petek, 1. julija 2016 v atriju Kavarne NUK v Ljubljani. Antologijo je predstavil urednik, književnik iz Banjaluke Zdravko Kecman.

V antologiji, ki pravzaprav ni antologija v klasičnem smislu, so zbrana dela petdesetih avtorjev iz več evropskih držav. Zastopani so avtorji, potomci narodov, ki so v Bosni in Hercegovini živeli v času, ko je le ta spadala pod Austro-ogrsko monarhijo in avtorji potomcev narodov nekdanje Jugoslavije, ki v Bosni in Hercegovini živijo še danes. V antologiji pa so objavljena tudi dela drugih narodov, ki so imeli neposreden vpliv na bosansko-hercegovsko kulturo in tradicijo ter ga imajo še danes. Posebno vlogo pri tem sta imela francoski in ruski jezik.

SNV10053  SNV10054  SNV10060

Izbor v omenjeni antologiji ima posebno vlogo - narediti jezik, v katerem je zgodba napisana „udomačen“, domač, in ga potem s prevodom približati tudi ostalim bralcem.

Antologijo je uredil Zdravko Kecman, izdali pa sta jo Društvo Slovencev Triglav iz Banjaluke in „Hiša poezije iz Banjaluke“. Odlomke iz antologije so brali: pesnik Milan Dekleva, prevajalec Željko Perovič in članica društva Slovencev Triglav Banjaluka,  Nataša Kajmaković. Pred predstavitvijo antologije je MePZ Davorin Jenko, Društva Slovencev Triglav Banjaluka zapel dve pesmi.

SNV10031  SNV10047  SNV10049

Nataša Kajmaković