PRVO SAMOSTOJNO RAZSTAVO PRIPRAVILA ZA SVOJ 70. ROJSTNI DAN

datum: 03.10.2016

V do zadnjega kotička izpolnjenem preddevrju arbanaškega oddelka Mestne knjižnice Zadar, tako z obiskovalci, kot tudi s foto in video opremo, je bilo 29.septembra ob 18.00 uri, zabeleženo odprtje prve samostojne razstave slikarke Pie Bajlo.

Gospa Pia Bajlo je članica likovne sekcije Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar. S slikanjem se ukvarja zadnjih 20 let, potem, ko je obiskovala likovno šolo „Nukleus“. Je dolgoletna  udeleženka Likovne kolonije „Maj-Turanj“ v organizaciji društva Lipa Zadar. Prav tako se udeležuje likovne kolonije „Most na Soči“, ter likovne kolonije „Slovenci v Tuzli“.

PIA-BAJLO-plakat-2016 znet

Prav to uspešno sodelovanje na likovnih kolonijah je zaznamovalo slikarsko rast umetnice v izgradnji njenega likovnega sveta z linijo in barvo, je v svojem  nagovoru spregovorila likovna pedagoginja Marija Ivoš.

Otvoritev razstave Pie Bajlo - fojer arbanaškega oddelka Mestne knjižnice Zadar

„V tem svetu ostaja Pia Bajlo  popolnoma zvesta slikanju poudarjene geometrizacije, v katerem se je lahko razigrati z barvami in oblikami v prostorih površine, katerih posamezni deli konfrontirajo skozi skrajno kompleksne dinamične odnose. Tako nekatere svoje slike slika na razpotju abstrakcije in realnosti in se poigrava s koloritom in oblikami stvarnega, realnega sveta enako močno, kakor tistega izpolnjenega z domišljijo, otroško razigranega, vse dokler se njena paleta ne razbije v figurativno in abstraktno, kjer je najmočnejša,“ je  povedala  Ivoš, ter dodala, kako je avtoričino slikarsko igranje z barvami dokaz, da nikdar ni prepozno, v nobeni življenski dobi, pogledati v svojo dušo in pokazati tisto, kar se je leta in leta  skrivalo v njej.

Otvoritev razstave Pie Bajlo - z člani Lipe zadar

Pia Bajlo na sredini v črtasti majici.

„ Ker ima barva, v trenutku iskanja svoje poti na plano in razigranega veselja, upala bi si reči, blagoslov z neba,“ je zaključila  Ivoš.

Tekst: Darja Jusup

Foto: Katarina Bezić