PREŠERNOV DAN V ZADRU Izbrali vodstvo SKD Lipa in obeležili Prešernov dan

datum: 14.02.2017

101 program zadrske Lipe
„Nadaljujemo z spodbujanjem mednacionalnega sodelovanja in ohranjanjem običajev in slovenskega jezika,“ je povedala Darja Jusup. V kutlurnem delu programa je nastopil mešani pevski zbor Triglav iz Splita in pesnice iz Zadra Andreja Malta, Pia Bajlo in Marija Ivoš

ZADAR- Člani zadrskega Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, ki združuje Slovence in prijatelje Slovenije na zadrskem območju, so obeležili  največji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan in izpeljali  dvanajsto redno letno skupščino te rže 101. Dogodek v njihovi organizaciji.

Za predsednico Lipe je ponovno  enoglasno izvoljena  Darja Jusup, ki je  še posebej poudarila, da so zadrski Slovenci uspešni in visoko integrirani v hrvaško družbo.

Poleg članov Lipe so se  skupščine  in proslave , ki se je 10. februarja odvijala v Multimedijalni dvorani Mestne knjižnice Zadar, udeležili  tudi številni gostje, med njimi Dr. Barbara Riman z Inštituta za narodnostna vprašanja iz Ljubljane, ki je spregovorila o pomenu Prešernovega dneva- slovenskega kulturnega praznika.  Slovenci  smo edini na svetu, ki imamo in praznujemo svoj kulturni dan kot nacionalnik.

V kulturnem delu programa  se je Andreja Malta  predstavila z svojo pesmijo Slovenija. Pia Bajlo je recitirala  pesmi svojega očeta,  Marija Ivoš  pa je predstavila svoje pesmi iz zbirke V pesmi potisnjena. Vse  tri nastopajoče so članice Lipe Zadar.

V projektu kulturnega sodelovanja med društvi so nastopili Mešani pevski zbor Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita, ki je pod vodstvom profesorice Tatjane Kurajice izvedel splet pesmi. Mag Cveto Šušmelj, predsednik SKD Triglav Split je spregovoril  o uspešnem  dolgoletnem sodelovanju SKD Triglav in  SKD Lipa Zadar.

presern 1 2400

Predsednica SKD Lipa Zadar Darja Jusup, mag. Cveto Šušmelj, predsednik SKD Triglav Split, dirigentka tatjana Kurajica

Iz poročila o delovanju Lipa Zadar

Tri knjige in devet likovnih kolonij

Člani Lipe so na skupščini potrdili poročilo o delu v lanskem letu in program dela za letošnje leto. O plodnem letu 2016 je poročala Darja Jusup. Spomnila je na pripravo devete likovne kolonije v Turnju in spremljajoče razstave z bogatim kulturnim programom, sodelovanje s Turističnim uradom  Sv. Filipa in Jakova v projektu Sejem cvetja in Ladja-knjigarna, ladja-kulture, sodelovanje v projektu Noč muzeja z Domoznanskim muzejem Biograd na moru v organiziranju razstave Mostovi prijateljstva, organiziranje samostojne razstave Pie Bajlo ob njeni 70. letnici, predstavljanje tretje knjige v založbi društva Lipa z naslovom V pesmi potisnjena, avtorice Marije Ivoš, članice Lipe.

Vodstvo

Poročilo o finančnem poslovanju in finančni načrt je predstavila predsednica nadzornega odbora društva Katarina Bezić, program dela pa predsednica društva Darja Jusup. Le- ta je bila na volitvah novega vodstva tudi vnovič izvoljena za predsednico. Na skupščini so bili izvoljeni še: Rafaela Štulina za podpredsednico, Andreja Malta za tajnico in koordinatcijo sekcij, Katarina Bezić za predsednico nadzornega odbora in Drago Klinar za predsednika mirovnega sveta.

Za prijetno počutje in pogostitev pa so poskrbele pridne  članice in člani Lipe.

presern 2 2400

Kulturno društvo Lipa Zadar šteje 82 članov.  V Zadarski županiji živi 280 Slovencev, med njimi 158 v mestu  Zadar.

Društvo nima svojih prostorov, člani se sestajajo v prostorih Združenja kapitanov in poročnikov trgovske mornarice, z ljubeznivim dovoljenjem družbe Tankerska plovidba, ki je lastnica prostorov.

Darja Jusup