ODMEVEN NASTOP SLOVENCEV NA 12. MEDNARODNEM DNEVU KULTURNE RAZLIČNOSTI V ZADRU

datum: 12.06.2017

Harmonikarji iz Raven navdušili Zadar

Harmonikarji KD Prežihov Voranc iz Raven na Koroškem so spet navdušili. Tokrat v Zadru, kjer so na poziv SKD Lipa Zadar v sobotu, 3. junija nastopili na prireditvi Mednarodni dan kulturne različnosti. Gre za edinstveno priredtitev, ki jo že 12 let zapored organizira Koordinacija narodnih manjšin Zadarske županije.
„Zadovoljni smo s svojim nastopom in hvaležni, ker smo lahko nastopili na tako odmevni prireditvi,“ je povedal Alen Rožej, umetniški vodja Harmonikarskega orkestra.
Povedal je, da Harmonikarji delujejo že od leta 1982. V 35 letih so se menjale generacije in je tudi prvi umetniški vodja, Lojze Rebernik predal taktirko Alenu Rožeju.
Nastopali so po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Franciji, Češki in sodelovali na številnih humanitarnih koncertih in gostovanjih. Večina njihovega programa so slovenske narodne pesmi in postali so sestavni del kulturnih dogajanj v Mežiški dolini.

S svojim nastopom v Zadru, na Trgu Pet bunara,  so poskrbeli za  veselo vzdušje dobro raspoloženih pripadnikov različnih narodnih manjšin in domačinov. Na dnevu kulturne različitosti  so se predstavili s svojim kulturno-umetniškim programom tudi Makedonci, Italijani, Srbi, Čehi, Slovaki, Albanci, Bosanci in Makedonci…

2. Harmonikarji KD Prežihov Voranc v Zadru

Prisotne na „fešti“ so z besedami dobrodošlice pozdravili župan Zadra dr. Branko Dukić  in Božidar Longin, župan Zadarske županije. Dukić je poudaril, da je kulturna različnost pomembna za razvoj in njeno spoštovanje je hkrati  spoštovanje in priznanje ljudskih pravic.

„Seznanjamo se z njihovo kulturo in tradicijo in ta srečanja so brez vsake politične konotacije. Pripadniki različnih narodnih manjšin, so s svojim prihodom v Zadarsko županijo, prinesli s seboj svojo tradicijo in kulturo, je povedal Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Veselko Čakić, dopredsednik Sveta za narodne manjšine Republike Hrvaške in predsednik Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije je poudaril pomembnost ohranjanja svoje kulture in tradicije  s čim se  bogatijo vrednote svojih pripadnikov, je v nagovoru povedal Čakić.

Poleg velikega števila obiskovalcev in predstavnikov osem narodnih manjšin, ki živijo v Zadru, so na nastop  dopotovali pevci, plesalci in igralci iz drugih krajev Hrvaške, pa tudi iz drugih držav.

Proslavljanje mednarodnega dneva kulturne različnosti se je nadaljevalo z kulturnim programom in gastro ponudbo iz domačih logov.

Posebno atraktivna je bila bogata ponudba gastronomskih specijalitet vseh manjšin.

3. Bogata slovenska stojnica

Na slovenski stojnici so bili posebno opaženi hladni narezki z bučnim oljem, domačimi klobasami,  flancati, janeževi upognjenci, vse vrste domačega kruha z zaseko, ki ga je spekla Majda Radović, še posebej pa vse vrste potic, od rožičeve, sirove, orehove pa do pehtranove , naših pridnih članic Katarine Bezić,  Marije Lukin, Justine Buovac, Marije Ivoš in drugih. Ni manjkalo niti domače kapljice Refoška iz Ivanove kleti  iz Rožne doline.

Za spomin na nastop v Zadru je Darja Jusup, predsednica Lipe Zadar, izročila slike. Po končanem nastopu, so si gostje Slovencev v Zadru,  Harmonikarski orkester iz Raven na Koroškem, ogledali še znamenitosti v Zadru posebej Morske orgle in Pozdrav soncu.

1. Slike za spomin

Tekst: Darja Jusup