Srečanje v moji deželi 2004

08.06.2004

Osrednja prireditev Srečanja v moji deželi 2004 bo potekala
v nedeljo 4. julija 2004 v Kamniški Bistrici.

Dom v Kamniški Bistrici, 601 m
Kamniška Bistrica 9
1242 Stahovica

Opis postojanke:
Dom stoji v zgornjem koncu alpske doline Kamniška Bistrica tik nad jezercem, v katerega se iz več kraških izvirov ob obali zliva Bistrica. Prvo planinsko kočo je uredilo SPD v nekdanji Turistovski koči, ki jo je prevzelo od Meščanske Korporacije Kamniška; odprli so jo 23. maja 1909. Po 1. svetovni vojni je SPD postojanko temeljito obnovilo in povečalo, zunanjost pa opremilo z elementi alpske arhitekture; delo so končali leta 1928, nov dom pa so slovesno odprli 5. maja 1929. Leta 1928 so zraven doma zgradili tudi depandanso s pokrito teraso. Zunanjost doma in depandanse je ohranjena do danes. Po 2. svetovni vojni upravlja dom PD Ljubljana-matica, ki ga je večkrat obnavljalo, preurejalo in posodabljalo. Zadnjo pomembnejšo adaptacijo so opravili leta 1982, ko so uredili in posodobili gostinske, kuhinjske in sanitarne prostore.Dom je odprt od sredine aprila do sredine oktobra; po dogovoru s PD ga za večje skupine odprejo tudi ob drugem času.V dveh gostinskih prostorih je 100 sedežev, točilni pult; na pokriti terasi in pri mizah ob domu je 206 sedežev; v 11 sobah je 36 postelj; WC, umivalnice in kopalnica s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon.
Razgled:
Od doma je lep razgled na venec Kamniških Alp, ki obkroža dolino. Vzhodno se med ozkima dolinama Sedelščka in Kamniške Bele pno južna pobočja Rigeljca in Mešenika; na jugovzhodu se spuščajo v dolino zahodna pobočja Velike planine; na jugu zakrivajo širši razgled vzhodna pobočja Mokrice iz skupine Krvavca; na zahodu se nad dolino dvigajo pobočja Kalškega grebena; najlepši pa je pogled proti severozahodu na osrčje Kamniških Alp, kjer se za visokim robom Velikih Podov kažejo Skuta, Štruca, Mlinarsko sedlo in vrh Grintovca; na severni strani doline se dviga južno ostenje Brane.
Dostop:
Avto, avtobus:
asfaltna lokalna cesta iz Stahovice do doma 8km. AP Kamniška Bistrica, Kamnik, Stahovica: AP v Kamniški Bistrici je pri domu; iz Kamnika po Koželjevi poti, ki pelje do mostu v Stranjah po levem, potem pa po desnem bregu Bistrice 3h30; iz Stahovice po Koželjevi poti ob Bistrici 2h30; pot ob Bistrici od Stahovice do doma je izredno lepa in zanimiva.
Zanimivejše ture:
Vzponi na vrhove so navedeni pri Cojzovi in Kamniški koči ter pri Kocbekovem domu na Korošici; vintgar Predoselj z naravnim mostom prek Kamniške Bistrice 20 minut; ledeniški balvan Žagana peč (780 m) 45 minut; spominski park ponesrečenim v Kamniških in Savinjskih Alpah 20 minut.

DRUGI SLOVENSKI IZSELJENSKI POHOD NA TRIGLAV
Drugi Slovenski izseljenski pohod na Triglav bo od 2. do 4. julija 2004. Pohodniki bodo prehodili pot iz doline Vrat na Kredarico, preko Triglava do Vodnikove koče na Velem polju in pohod zaključili na Pokljuki, od koder bo poskrbljeno za avtobusni prevoz na osrednjo prireditev srečanja v Kamniško Bistrico.

TRETJI SEMINAR ZA MLADE SLOVENSKEGA RODU PO SVETU
Tretji seminar za mlade slovenskega rodu po svetu bo potekal od 1. do 4. julija 2004 na Bledu v obliki delavnic z aktualno tematiko