Srečanje v moji deželi 2008

06.07.2008

Konkatedrala v Novi GoriciNa predvečer Srečanja, v soboto, 5. Julija, smo na pobudo ZKD Nova Gorica skupaj pripravili koncert posvečen pomembnim kulturnim ustvarjalcem Primožu Trubarju, Vinku Vodopivcu in Mateju Boru. Nastopili so zbori iz Nove Gorice in izseljenstva. Uglašeno petje zborov je v poletnem večeru prijetno odmevalo v polnem kromberškem amfiteatru. Simon Kovač in članica Kulturnega društva »Gledališče na vrvici«, sta program prireditve z odlomki in recitacijami iz del omenjenih ustvarjalcev, izvrstno povezala v celoto. Prijeten in kakovosten kulturni večer je predstavljal lep uvod v Srečanje v moji deželi.

Slavnostna sejaTako kot leta do zdaj, se je Srečanje začelo v cerkvi, tokrat v konkatedrali v Novi Gorici s sveto mašo, ki jo je daroval koprski pomožni škof Jurij Bizjak. V polni katedrali je med mašo nastopal komorni pevski zbor slovenskega društva Kredarica iz Novega Sada s skladbami Ave maria, Ave verum, Laudat dominum, Oče naš in Nabukovo - Pesem sužnjev. Gospod Bizjak je v svojem govoru povzel misel o izseljenstvu in težavami s katerimi se človek srečuje v novi domovini. Tudi sam je namreč nekaj časa preživel kot duhovnik v Izraelu in dejal, da je vsak prihod v domovino posebno doživetje.

Grad KromberkPo končani maši so se na Občini Nova Gorica zbrali člani Izvršnega odbora SIM in predstavniki nastopajočih društev na Srečanju. Od predsednika SIM in ZKD Nova Gorica Sergija Pelhana in podžupanje Nove Gorice Darinke Kozinc, so v znak pozornosti prejeli darilo v spomin na letošnje Srečanje.

Sonce je bilo že visoko nad Kromberkom, ko se je v sklopu prireditve pod vodstvom Janeza Dolinarja na gradu Kromberk začelo snemanje radijske oddaje Koncert iz naših krajev.

Predsednik SIM Sergij Pelhan med izjavo za Radijsko oddajo Koncert iz naših krajev z voditeljem Janezom DolinarjemOddaja Koncert iz naših krajev na Srečanju v moji deželi bo na sporedu 1. programa Radia Slovenija v soboto, 19. julija ob 20.00

V uvodu prireditve Srečanje v moji deželi sta vse navzoče pozdravila župan občine Nova Gorica Mirko Brulc in državni sekretar Urada Vlade Republike Slovenije Zorko Pelikan. Župan občine Nova Gorica je na začetku govora opravičil predsednika države dr. Danila Türka zaradi neudeležbe na prireditvi. Predsednik Türk je v teh dneh odpovedal vse obiske prireditev iz znanih razlogov tragedije na hidroelektrarni Blanca.

Boris Kopitar in Državni sekretar Urada Vlade RS, za Slovence v zamejstvu in po svetu
Osrednji kulturni program, katerega je vodil priznani voditelj Boris Kopitar, se je začel z nastopom slovenskega društva Aumetza iz Francije, ki je požel navdušen aplavz z Vodopivčevo pesmijo Žabe. Prav tako je navdušil komorni pevski zbor slovenskega društva France Prešeren iz Niša pod vodstvom zborovodje mag. Slobodana Kodele, ki je tudi predsednik omenjenega društva.

Na prireditvenem prostoru smo lahko opazili tudi Primoža Trubarja… Pravzaprav se je v njegovi podobi sprehajal Janez Rozman, tiskarski mojster, Župan Mestne občine Nova Gorica, Mirko Brulckateri je vsakemu, ki ga je pocukal za rokav na svoji stojnici z veseljem prikazal tiskanje Trubarjeve knjige.

Vsa leta, pa tudi danes, naši rojaki po svetu čutijo potrebo po sožitju in sprejetju v novi domovini, pa vendar tudi po ohranjanju slovenskega kulturnega izročila. Doma smo ponosni, ko opažamo, kako naši rojaki po svetu negujejo slovensko pesem in ples. Nedvomno enako čutijo tudi ljudje druge narodnosti pri nas, zato je pomembno, da spodbujamo njihove kulturne dejavnosti in na ta način tudi medkulturni dialog.

Folklorna skupina Srbskega društva Sloga
Slovenska izseljenska matica je tako letos prvič v program svoje tradicionalne prireditve umestila nastop folklorne zasedbe srbskega društva Sloga iz Nove Gorice.
Dekleta in fantje iz skupine s pomenljivim imenom, so udeležence s svojim nastopom navdušili.

Alojz Usenik, igralec in režiser, član Slovenskega društva Bazovica z Reke, je doživeto nastopil z recitacijo pesmi Zdomec, avtorja in člana društva Bazovica Slavka Arbitra.

Boris Kopitar in Alojz Usenik iz Slovenskega društva Bazovica - Reka
Program, ki je trajal dobre tri ure, so s svojimi nastopi popestrili zamejski pevski zbori, ki nastopajo tudi v okviru revije pevskih zborov Mali princ. Prireditev so zaključili s pesmijo Vstala Primorska in na noge spravili čez tisoč obiskovalcev prireditve.

Veseli smo bili, da so se prireditve v polnem številu udeležili člani društva Izseljenske matice iz Kočevja, člani Slovenskega društva Triglav iz Splita ter člani Slovenskega društva iz Kaknja in Zenice.

ŽePZ Sinji galeb iz Izole
S svojim obiskom so nas počastili vsi, ki so se pred leti Srečanja udeleževali kot izseljenci, danes pa so se vrnili v domovino za stalno. Zamejski Slovenci so nas pozdravili s svojimi zbori, veseli pa smo bili vseh ostalih, ki so se udeležili naše prireditve in so kakorkoli povezani z izseljenstvom ali zamejstvom ali pa samo zato, ]da bi spoznali naše drage rojake, ki so ali še živijo izven domovine.

V vhodni avli grada Kromberk je Janko Samsa, predstavil furmanske miniaturne vozove in pripravil pregled transportnih poti. Izdelava miniaturnih vozov zahteva natančnost in veliko mero potrpežljivosti. Veliko časa in truda je bilo vloženega v to delo, toda avtor pravi, da ga tovrstno delo pomirja.
ŽePZ upokojencev za Goriško
Po ocenah medijev je bilo na Srečanju v moji deželi blizu 1500 udeležencev. Predstavniki medijev so na prireditvi prav posebej prisluhnili govoru župana Mestne občine Nova Gorica Mirka Brulca in Državnega sekretarja Urada Vlade Republike Slovenije Zorka Pelikana ter v medijih izrazili pohvalo nad sporočilom govora.

Prireditelji smo bili s strani udeležencev pohvaljeni za letošnjo uspešno organizirano prireditev in pester program,vsi pa so izrazili željo, da se naslednje leto ponovno srečamo v Novi Gorici.

Božič Domen
Nastopajoči so izkoristili priložnost in na srečanju navezali stike z domačimi društvi. Slovensko društvo - Aumetz iz Francije s komornim orkestrom iz Nove Gorice , Slovenski pevski zbor France Prešeren iz Niša pa z oktetom Vrtnica iz Nove Gorice.

V prijetnih prostorih gostišča Viderga pri Bledu, kjer je te dni nastanjeno slovensko društvo iz Aumetza je SIM v ponedeljek 7. julija zvečer postavila razstavo: Tudi tukaj žive Slovenci – Izseljenstvo v Franciji.

Zahvala:
Božič TjašaNa SIM se zahvaljujemo pokrovitelju in vsem, sponzorjem, ki so prispevali svoj delež k temu, da smo organizatorji prejemali pohvale za zelo uspešno izpeljano prireditev.

Ob zaključku, iskrena hvala, soorganizatorjem; Zvezi kulturnih društev Nova Gorica, Mestni Občini Nova Gorica in Turističnemu društvu Nova Gorica.

Na srečanje prihodnje leto.

MoPZ Fran Venturini od Domja pri Trstu

Avstralija na Kromberku