FIGURE - razstava Martina Bizjaka

datum: 15.09.2014

kategorija: Novice društev - zamejci

V petek, 12. septembra 2014, so v Srbskem kulturnem centru v Pulju odprli razstavo akademskega slikarja slovenskega rodu Martina Bizjaka.

Kljub slabem vremenu  so številni gostje  avtorja   počastili s svojo prisotnostjo.  Zbrane je pozdravila voditeljica galerije Olivera Jović, ki je poslušalce spomnila na avtorjevo vsestransko bogato ustvarjalno  življenje.  Bizjak je namreč ustanovitelj aktiva likovnih pedagogov v Pulju in filmskega kluba Jelen. Vseskozi je vodil kar nekaj likovnih, grafičnih in oblikovalskih skupin, enega izmed vidnejših uspehov pa je dosegel v času, ko se je kot  direktor Puljskega filmskega festivala, angažiral za mednarodno veljavo festivala, kar mu je tudi uspelo.

Razstava, ki smo si jo ogledali nosi naslov Figure, o njej pa je spregovorila umetnostna zgodovinarka Kristina Tamara Franić. Franičeva je Bizjaka opisal kot umetnika, ki riše s srcem, ne razumom.  Oblika ga ne zaposluje  preveč, saj Bizjak ne mara hermetičnosti.

In res, njegove figure balerin in grajskih šaljivcev so barvite,  vesele in razposajene,  gledalca povabijo v svoj svet!

Martin Bizjak  je rojen v Hrastniku,   v Pulj preselil leta 1957, po končani Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.  Je udeleženec številnih slikarskih kolonij Slovenske izseljenske matice. Kljub 85. letom, njegov slikarsk navdih in energija ne pojenjata. Po otvoritvi razstave nam je v pogovoru  dejal, da se bo z veseljem udeležil naslednje slikarske kolonije.

Njegova razstava  v Pulju  bo  na ogled do 10. oktobra, vsak dan, med 18. in 21. uro.

Bizjakbizjak 2

Fotodokumentacija: (Glas Istre)