NATEČAJ ZA KERAMIČNO DELAVNICO

od 05.09.2017 do 30.09.2017

Ljubljana, Lončarski atelje

Združenje SIM objavlja natečaj za keramično delavnico, ki bo potekala v Ljubljani od

četrtka 12. oktobra do nedelje 15. oktobra 2017.

Udeleženci bodo nastanjeni v Hotelu Park, ki se nahaja v neposredni bližini lončarskega ateljeja.

Začeli bomo v četrtek ob 15.00 uri, ko se zberemo v hotelu in skupaj odidemo v atelje. V petek in soboto bo delo potekalo dopoldne med 9.00 in 13.00 uro in popoldne med 15.00 in 18.00 uro. V nedeljo zaključimo ob 13.00 uri.

Prijave zbiramo do 30. septembra 2017, pošljite jih na e-naslov: jasmina.ilic@zdruzenje-sim.si

Prijavite se lahko rojaki, ki živite v tujini in vas delo z glino zanima, imate morda že predhodne izkušnje v delu z glino, imate v vašem društvu podobno delavnico in boste pridobljeno znanje lahko prenesli tudi naprej.

Organizator krije stroške bivanja in prehrane v hotelu ter mentorja, udeleženci pa poskrbijo za prihod na delavnico.

 

Prijava na vsebuje: Ime in priimek udeleženca/ke, naslov, e-naslov, telefon, društvo v katero je posameznik vključen, kratko obrazložitev zakaj bi se rad/a udeležila keramične delavnice.

Število udeležencev:  4  osebe

Lokacija: Lončarski atelje, Slovenski Etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana 1000; Mentorica: akad. kiparka in oblikovalka keramike Eva Peterson Lenassi;

Materiali in orodje: glina različnih barv in tekstur, engobe raznih barv, prozorna glazura, uporaba ročnega orodja in lončarskih vreten ter lončarskih peči za žganje keramike. Dela bodo strokovno sušena in žgana v lončarski peči na isti lokaciji.

 

Vsebina:

Osnovni namen delavnice je animacija na področju kiparstva oziroma lončarstva, delavnica v glini torej s pogledom na slovensko tradicionalno lončarstvo, značilno slovensko  dekoracijo.

 

Na letošnji delavnici se bomo posvetili predvsem delu na lončarskem vretenu, izdelovanju tradicionalnih slovenskih posod in njihovemu okraševanju, glaziranju.

 

Način dela:

Najprej si bomo ogledali vzorčno gradivo na dano temo iz tiskanih virov in v Slovenskem etnografskem muzeju.

Vrtenje na lončarskem vretenu : začetne vaje s ciljem narediti skodelo za kislo mleko po zgledu tipičnih slovenskih latvic za mleko. Vaja obsega gnetenje gline, centriranje na lončarskem vretenu, oblikovanje posode na vretenu in krašenje z značilno dekoracijo s pomočjo vretena.

Po želji bodo lahko udeleženci  

Ročno izdelavali posode s pomočjo zasilnih kalupov. Pri dekoraciji spoznavamo sledeče tehnike: sgrafito, mishima, uporaba šablon in kombinacija različnih tehnik  za dekoracijo keramike.

Glaziranje narejene keramike: Žgano keramiko pološčimo z glazuro in jo ponovno žgemo. Vaja obsega različne vrste glaziranja in pravilno nalaganje lončarske peči. S tem je lončarski proces zaokrožen.

Delo na lončarskem vretenu omogoča  vpogled v slovensko  etnološko tradicijo, hkrati pa omogočajo prosto pot domišljiji in po želji tudi skupinsko delo.

 

Vabljeni k prijavi!