RAZPIS za likovno kolonijo - REKA ŽIVLJENJA

od 04.04.2018 do 02.05.2018

Most na Soči

Združenje Slovenska izseljenska matica organizira slikarsko kolonijo – letos že  27. po vrsti namenjeno  akademskim in ljubiteljskim slikarjem, ki so po rodu Slovenci, živijo pa v zamejstvu ali po svetu. 

27. likovno kolonijo Združenja SIM bomo tudi v letu 2018 organizirali v Mostu na Soči  v soorganizaciji Turističnega društva Most na Soči. V Turističnem društvu so sprejeli del organizacije in kolonijo tudi uvrstili v poletni program prireditve Noč na jezeru.

Slikarska kolonija bo potekala od 3. do 8. 6. 2018  v Mostu na Soči.

Kolonija bo potekala pod strokovnim vodstvom mentorice Monike Ivančič Fajfar. Po končani koloniji bo v gostujočem kraju organizirana slikarska razstava. Vsak udeleženec kolonije pusti dve svoji  deli organizatorjem. Organizator krije stroške prehrane, prenočišča in osnovnega materiala. V kraj, kjer se bo odvijala slikarska kolonija, slikarji pridejo na lastne stroške.  
 

Naslovna tema slikarske kolonije 2018  je  »Reka življenja«

Vsi, ki bi se radi udeležili slikarske kolonije, ste vabljeni, da pošljete svoje prijave  do 2. 5. 2018  na naslov:

Združenje Slovenska izseljenska matica
Cankarjeva 1/II,
p. p. 1548
1001 Ljubljana
Prijave sprejemamo tudi na elektronski naslov:
sim@zdruzenje-sim.si

V prijavi se predstavite ( ime, priimek, leto rojstva, naslov, telefonska številka, e-mail, podatki o dosedanjem delu,  razstavah, tehniki, v kateri bi želeli ustvarjati ipd.).
Obvezno priložite najmanj  dve fotografiji svojih del. Napišite tudi, na kakšen način ste povezani s Slovenijo. Kandidati bodo o izboru obveščeni v desetih dneh po zaključku razpisa. Sprejeli bomo največ osem ( 8 ) udeležencev.

Pogoj in merila  udeležbe so:

·         Slovenci iz zamejstva ali sveta

·         število predhodnih udeležb - prednost bodo imeli tisti, ki na koloniji še niso sodelovali

·         ustvarjalna izvirnost in kakovost

V komisiji bo likovna kritičarka in dva  predstavnika Slovenske izseljenske matice.

Vabljeni k prijavi!

TEMA KOLONIJE

Reka življenja

Likovna kolonija se bo v letu 2018 ponovno odvijala na Mostu na Soči. To je majhen, slikovit kraj ob vznožju Alp, stisnjen med bregove ob sotočju dveh rek, Soče in Idrijce. V lanskem letu smo tu ustvarjali na temo Most ustvarjalnosti, letos pa se bomo posvetili motivu reke. Reki Soča in Idrijca ter jezero podobo Mosta na Soči oblikujejo barvno in kompozicijsko pa tudi pomensko. V skladu s spreminjanjem narave, letnimi časi in vremenom se spreminjata videz in razpoloženje vodà. Reki in njuni bregovi vseskozi iščejo občutljivo ravnotežje med dramatiko in harmonijo.

Reko, ki se od izvira do izliva v ocean vije med bregovi, premaguje ovire, počiva v tolmunih ali se igrivo zliva čez brzice, pogosto razumemo tudi kot prispodobo življenja – kot edinstveno pot med rojstvom in smrtjo. Reka povezuje izvir z oceanom; to simboliko lahko interpretiramo tudi v kontekstu izseljenstva. Izvir, ki predstavlja domovino, in neskončni ocean, ki predstavlja širni svet, kakor popkovina neločljivo povezuje reka. To je močna vez, ki je ni mogoče pretrgati.

Reka je kri zemlje, je vir moči in življenjske energije. V njej se zrcalijo podobe in zgodbe z bregov, zato je reka tudi metafora za umetnost. S svojim tokom oblikuje prostor, na gladini zrcali podobe z bregov, s prelivanjem ustvarja ritem in glasbo. Reka je tiha priča pripovedi o življenju na njenih bregovih. Njen tek je povezan z naravo in človekom in v sebi nosi zapis preteklosti in vizijo prihodnosti – to je v pesniškem jeziku izrazil Simon Gregorčič.

Tok reke spominja na tok misli, na potezo čopiča, na črto, ki dà umetniški ideji vidno obliko. Na likovni koloniji bomo sledili toku reke, toku misli in občutij, te čutne vtise in umetniške vizije pa bomo skušali zajeziti v okvire slikarskih platen. Poleg likovnega ustvarjanja bo naš cilj tudi ustvarjanje medosebnih vezi in spoznavanje svoje identitete – iskanje izvirov in raziskovanje oceanov.

 

 

Monika Ivančič Fajfar