Okrogla miza: Prispevek slovenskih izseljencev k osamosvojitvi Slovenije

od 03.07.2021 do 03.07.2021

Ribnica, Rokodelski center

okrogla miza

K osamosvojitvi Slovenije so prispevali mnogi naši rojaki po svetu, v Argentini, ZDA, Kanadi, Avstraliji, Evropi in v zamejstvu. Pomembno so vplivali na oblikovanje ideje o samostojnosti, sodelovali so pri obveščanju širše javnosti v državah kjer živijo v času osamosvajanja, po koncu osamosvojitvene vojne pa so ključno prispevali k mednarodnemu priznanju naše države.

Kaj se je dogajalo v slovenskih skupnostih po svetu takrat, nam bodo predstavili sogovorci iz različnih držav. Nekateri bodo z nami v Ribnici, nekateri pa bodo svoje spomine povedali preko spletne povezave.

Pogovor bo vodil dr. Boris Jesih, z njim se bodo v Ribnici pogovarjali dr. Marjaž Klemenčič, Marija Ahačič Pollak, dr. Zvezan Pirtošek in Nadia Molek.

Svoje vtise tistega časa in delovanje sloveskih skupnosti pa bodo preko posnetkov predstavili Anica Markič iz Avstralije, Joe Valenčič iz ZDA, Jernej Dobovšek in Rok Fink iz Argentine.

Vabljeni, zanimivo bo!