Poletna šola slovenskega jezika

datum: 11.04.2007

Poletna šola slovenskega jezika

Daleč je leto 1981, ko je v Kranju, Slovenska izseljenska matica prvič organizirala Poletno šolo slovenskega jezika.
Po končani Poletni šoli so udeleženci na Izseljensko matico pisali o svojih vtisih, ki so jih odnesli s seboj nazaj v svet. Praviloma so se vsi potrudili pisati v slovenskem jeziku, tudi če so se prvič udeležili tega tečaja.
Irena Koren je v zahvalo Poletni šoli leta 1984 napisala: V tej šoli sem se dosti naučila. Govorim in pišem lažje, odkar sem nazaj v Belgiji še zmeraj berem slovenske knjige, pred enim letom, pa to skoraj ni bilo mogoče. Priporočala bi vsem mladim Slovencem, da obiščejo to šolo. Je enkratna priložnost za spoznavanje Slovenije na en drug, vendar lep način.
Barbara in Katarina sta davnega leta 1983 napisali: Naučili sva se osnov materinega jezika. Spoznali sva dele Slovenije, njeno lepoto in običaje. Vsi smo jokali, ko smo morali domov. Ostali so nam naslovi prijateljev in lepi spomini.

Otroci naših rojakov po svetu, so se z veseljem prijavljali na tečaj in največkrat je število prijav preseglo omejeno število prostih mest. Nekateri so imeli znanje materinega jezika, drugi manj, nekateri nič. Gnala jih je želja po spoznavanju jezika svojih staršev ali starih staršev.
Skozi leta je Poletna šola zaradi velikega povpraševanja prerasla organizacijske okvirje Slovenske
izseljenske matice. Organizacijo je prepustila Filozofski fakulteti s katero je sodelovala od samega začetka. Oddelek za slovenistiko – center za slovenščino kot drugi tuji jezik – je razširil ponudbo tečajev, tako da je šola časovno razporejena skozi celo leto, le dolžine posameznih tečajev se razlikujejo.

Letos poleti poteka že 26. Poletna šola slovenskega jezika.
Izbirate lahko med dvo- ali štiritedenskim tečajem. Ob koncu poletne šole boste dobili potrdilo o udeležbi na natečaju slovenskega jezika na Filozofski fakulteti.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu skupaj z Ministrstvom za šolstvo in šport v sodelovanju z Zavodom za šolstvo in šport, podeljujeta štipendije za šolnine zamejcem in potomcem slovenskih zdomcev in izseljencev.
Dodatne informacije glede tečaja in vse s tem v zvezi lahko poiščete na spletni strani:
www.centerslo.net
Za vprašanja se obrnite na :
center-slo@ff.uni-lj.si

Prijavnice za 26. Poletno šolo vam lahko pošljemo tudi iz Slovenske izseljenske matice.

Naj bo poletje 2007, vaše ali vaših otrok, zaznamovano s spoznavanjem jezika staršev ali starih staršev in njihove - vaše rodne grude!

Spoznavanje Slovenije na en drug, vendar lep način.