Knjiga Janeza Leskovca Novo Življenje

datum: 28.11.2007

Knjiga Janeza Leskovca Novo Življenje

V petek, 23. 11. 2007, je bila v prostorih Združenja SIM predstavitev knjige Novo življenje izseljenca in povratnika Janeza Leskovca.

Udeležili so se je predstavniki medijev in člani SIM. Zbrane je pozdravil glavni tajnik SIM Janez Rogelj.

Pesnik in igralec Tone Kuntner, je za uvod recitiral odlomek iz Cankarjeve črtice Milan in Milena, med predstavitvijo knjige, pa je avtorja dopolnjeval s prebiranjem odlomkov iz knjige.

Na začetku avtobiografske zgodbe Novo življenje avtor, ki se vrača s služenja vojaškega roka, razmišlja o obljubi prijateljem, da gredo čez mejo, če se ob njegovi vrnitvi ne izboljšajo pogoji za življenje. Vojaška suknja je mladega fanta spremenila, razmere doma pa so ostale enake in misel na dano obljubo, ga je vse prej kot veselila. Po dolgotrajnem soočanju s težavami, mladostno ljubeznijo, iskanjem tal za poganjanje korenin in na koncu trganjem vezi od prijateljev, matere in domovine, s prijateljem sprejmeta odločitev.
Prehod čez.
V knjigi Novo življenje spoznamo, da je pot na Golico veliko več, kot rekreacija ali užitek, ki ga ponuja razgled z vrha. V času Leskovčeve mladosti je pot na Golico marsikomu predstavljala pot v svobodo, razgled z vrha pa hrepenenje. Vse to je opisano v knjigi, čustveno pretresljivo in polno tesnobe.

Janez Leskovec ni imel namena pisati knjigo o tej poti. Vzpodbudili sta ga hčerki, ki sta nekoč radovedni odkrili njegove zapiske spominov. Vzpodbudila ga je tudi misel, da prihajajočim generacijam opiše čas in življenje, ki ga je danes samostojna Slovenija prerasla.

Knjigo Janeza Leskovca lahko po ceni 18 EUR naročite na našem spletnem naslovu: .