Srečanje v moji deželi - novinarska konferenca

datum: 23.06.2010

kategorija: Novice SIM


Srečanja v moji deželi sta predstavila županja občine Metlika in poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije Renata Brunskole in glavni tajnik Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj
Srečanje v moji deželi je največja prireditev organizirana za Slovence, ki žive izven meja domovine. Na njem se predstavijo društva in organizacije s svojimi kulturnimi skupinami kot so pevski zbori ali folklorne skupine. Svojo dejavnost predstavijo širši

Slovenska izseljenska matica in Občina Metlika sta včeraj, 22. junija ob 11. uri, organizirali tiskovno konferenco na temo Srečanje v moji deželi 2010, ki bo letos 3. julija, ob 17. uri, na Letališču Prilozje pri Metliki.
Program Srečanja v moji deželi sta predstavila županja občine Metlika in poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije Renata Brunskole in glavni tajnik Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj
Srečanje v moji deželi je največja prireditev organizirana za Slovence, ki žive izven meja domovine. Na njem se predstavijo društva in organizacije s svojimi kulturnimi skupinami kot so pevski zbori ali folklorne skupine. Svojo dejavnost predstavijo širši slovenski publiki v različnih krajih po Sloveniji.
Janez Rogelj je predstavil tradicijo Srečanja v moji deželi, ki bo letos drugič v Beli krajini. Prvič je bila leta 1964 na Vinomerju. Dodal je, da se je v preteklosti s trebuhom za kruhom iz Bele krajine v svet odpravilo veliko ljudi, zato je prav, da smo se letos vrnili v Belo krajino.
Voditelj prireditve bo humorist Toni Gašperič, ki je v svoji dolgoletnih voditeljskih in novinarskih vlogah dober znanec Slovencev po svetu. Obiskal je Slovence v Kanadi , ZDA in Avstraliji, ves čas pa je z njimi v stikih preko slovenskih radijskih oddaj po svetu.

Županja občine Metlika in poslanka v Državnem zboru Renata Brunskole, je izrazila zadovoljstvo nad odločitvijo Združenja SIM, da organizira prireditve v Beli krajini. Belokranjsko področje je znano po izseljevanju v preteklosti, rojaki pa se v rodni kraj zelo radi vračajo. Eden bolj znanih Belokranjcev je Jože Slobodnik, častni generalni konzul Slovenije v Kanadi, ki se v domači kraj vrne tudi dvakrat na leto.
Županja je dodala, da je Bela krajina skozi leta napredovala na področju turizma in povezovanja. Reka Kolpa je pridobila naziv Evropska destinacija odličnosti. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, je podelila Metliki Častno zastavo Sveta Evrope. Evropska komisija je potrdila Belokranjsko pogačo kot zaščiteno tradicionalno jed.
Po mnenju županje je poleg naravnih danosti, ki jih Bela krajina lahko ponudi obiskovalcu, eden izmed velikih prednosti tudi značaj ljudi, ki žive v Beli krajini. Občina Metlika je že desetletja pobratena z občinami Ronke (Italija), Wagna (Avstrija) in Ozalj (Hrvaška). Sodelovanje s kulturnimi skupinami priseljencev pa je del kulturnega značaja Metlike.
Županja in poslanka v Državnem zboru je poudarila , da v Beli krajini vsak gost lahko pri domačinih pričakuje ponujen kozarček vina in kos pristne Belokranjske pogače.
Prijaznost in radodarnost lahko v Beli krajini srečate na vsakem koraku je poudarila županja in povabila na prireditev Srečanje v moji deželi, v Prilozje pri Metliki.