Otvoritev razstave 20 let likovne kolonije za Slovence po svetu

datum: 05.07.2011

kategorija: Novice SIM


asdf

V petek, 1. julija 2011, smo v okviru prireditve Dobrodošli doma, v Mestni hiši Ljubljana, odprli razstavo z naslovom 20 let likovne kolonije za Slovence po svetu.
pelhan molmolžekšmol jankovićmol mmonikamol zborobiskFotografije: Miha Fras

Mešani pevski zbor Triglav iz Splita je nakazal začetek otvoritve razstave s slovensko in dalmatinsko glasbo.
V nadaljevanju so spregovorili trije govorniki; predsednik SIM Sergij Pelhan, Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Vsak od njih je izrazil podporo organiziranju likovnih kolonij, kjer se srečajo ustvarjalni Slovenci po svetu.

Predsednik Slovenske izseljenske matice Sergij Pelhan je dejal, da se v Sloveniji s kulturno umetniško dejavnostjo ukvarja dvajset odstotkov ljudi, kar je v primerjavi s Francijo, kjer se ukvarja s to dejavnostjo le pet odstotkov ljudi, zgovoren podatek.
Izrazil je tudi podporo organizaciji skupnega srečanja za vse Slovence, ki se je letos ob priložnosti 20. obletnice Slovenije, imenovala Dobrodošli doma, in jo je organiziral Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Po besedah ministra Žekša, je slikarsko ustvarjanje edino, ki ne razdvaja, kjer slike puščaju gledalcu svojo interpretacijo. Glede na to, da so motivi slikarjev predvsem domoljubni, pa v slikarski umetnosti ni prostora za razlikovanje, saj je ljubezen do domovine edinstvena.

Župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković je izrazil veselje, da je razstava v prostorih Mestne občine, prav tako pa je vesel obiskovalcev na otvoritvi, ki so z vseh koncev sveta. Omenil je arhitekturni in okoljski napredek glavne mesta Slovenije in zbrane povabil, da se o prostorski urejenosti prepričajo s sprehodom po središču Ljubljane.

Razstavo je odprla umetniška kritičarka, kustosinja razstave in vodja treh preteklih kolonij Monika Ivančič Fajfar.
V svojem nagovoru je dejala, da si slovenski umetniki, ki živijo izven domovine staršev ali starih staršev, ob svojem prihodu v Slovenijo želijo čim več slovenskega. Ogledov znamenitosti, značilne kulinarike in seveda glasbe.
Na razstavi so izbrana dela, ki so bila ustvarjena skozi dvajset let kolonije. Konceptom postavitve razstave temelji na domovinski in izseljenski simboliki. Motivi slovenske narave, glasbe, kulturnega izročila izžarevajo iz teh del.

Razstava bo na ogled do 10. julija, vsak dan med 9. in 20. uro, v desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani. V razstavne prostoru je na voljo tudi spremljajoči katalog razsatve, ki ga prilagamo tudi v elektronski obliki.

Vesna Vukšinič Zmaić