60. obletnica SIM na RTV Slovenija

datum: 03.01.2012

kategorija: Novice SIM


svv

Vabimo vas, da si na spletnem portalu RTVSLO, ogledate posnetek oddaje Slovenci po svetu, kjer je predstavljena proslava 60. obletnice Slovenske izseljenske matice, ki smo jo praznovali 3. decembra 2011 v prostorih SIM.

Slovenci po svetu – 60. let Slovenske izseljenske matice.


V oddaji je predstavljen program obletnice, nastopajoči gosti in intervjuji z izseljenci, povratniki ter s pomembni poznavalci Slovenskega izseljenstva.

60. let slovenske izseljenske matice

Združenje slovenske izseljenske matice (SIM) je decembra 2011, praznovala 60. delovanja. Proslava je 3. decembra 2011 potekala v prostorih SIM, izdali pa smo tudi zbornik z naslovom Rodna gruda 1951 – 2011.
Člani, podporniki, nekdanji sodelavci in prijatelji SIM so do zadnjega kotička napolnili prireditveni prostor. Med njimi je bila tudi predsednica sveta slovenske narodnostne manjšine Barbara Antolić, prof. dr. Dušan Florijančič iz Švice, Srđan Radaković ćlan Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada, bivši predsednik SIM Anton Bebler in bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Prireditev je snemala RTV Slovenija.
Namestnik predsednika Republike Slovenije mag. Franc Hočevar je prisotne pozdravil in prebral pismo predsednika Danila Türka , ki je SIM v slovenski prostor umestil kot ustanovo s pomembnim poslanstvom, ji čestital za častitljivo obletnico in zaželel uspešno nadaljnje delo.
Da je proslava organizirana na dan rojstva velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ni naključje, je dejal predsednik SIM Sergij Pelhan. Kultura slovenskega naroda je v veliki meri povezana z življenjem in delovanjem Slovencev in slovenskih društev po svetu. S časom so se Slovenci po svetu asimilirali, društva pa ponekod celo zamrla, medtem ko so se v državah bivše Jugoslaviji začela na novo ustanavljati in organizirati bogat in raznolik program, je dejal Pelhan.
Proslavo obletnice SIM je bogatila slovenska narodna pesem v izvedbi Okteta Zven. Andrej Kurent je recitiral pomenljivo pesem Elegija svojim rojakom, kjer Prešeren poziva »Kranj'ce«, da se začnejo zavedati lepote in bogastva svoje domovine. Bert Pribac, pesnik in publicist ter povratnik iz Avstralije, je recitiral svojo pesem Vse je v večnosti.
Milena Mulders je v sklopu proslave, predstavila prevod knjige S trebuhom za kruhom, ki jo je konec leta 2011 izdala SIM. Je tudi edina knjiga, ki opisuje slovensko skupnost na Nizozemskem. Muldersova je hči Slovenke in živi na Nizozemskem. Po materini smrti je začela raziskovati svoje korenine in spoznala slovensko skupnost v Limburgu ter širše. Napisala je raziskovalno delo z elementi osebnega iskanja in razkrivanjem zgodovine slovenske skupnosti na Nizozemskem. SIM je z izdajo knjige in povabilom Muldersove na proslavo želela slovenski javnosti neposredno dokazati, da kljub asimilaciji mlajših potomcev, zanimanje za domovino staršev ali starih staršev obstaja. Muldersova je med petletnim raziskovalnim delom v Sloveniji poiskala svoje sorodnike in ob tej priložnosti, z izredno čustvenim nagovorom, prvi izvod knjige podarila mamini sestri.
Kulturni program proslave so s svojim nastopom počastile tudi članice Društva žena Prvačine. Društvo z nastopi oživlja spomin na tako imenovane aleksandrinke, prve slovenske ženske, ki so prihajale predvsem iz slovenske Istre. Zapustile so svoje skromne domove in v Egipt odhajale kot sobarice, dojilje in varuške ter domačim pošiljale zaslužek. Članice Društva žena Prvačine se za nastop oblečejo v izvirna oblačila aleksandrink in recitirajo pisma in razmišljanja aleksandrink.
Predsednik SIM Sergij Pelhan je za prizadevno raziskovalno delo podelil diplomo Mileni Mulders, društvu žena iz Prvačine pa priznanje za širjenje kulturnega izročila o prvih izseljenkah aleksandrinkah.
SIM je ponosna na 60. let delovanja , saj je so za njo desetletja pestrega dela na področju izseljenstva. Prav zaradi tega je izdala zbornik, v katerem je posebno poglavje namenjeno življenju SIM kot ustanove, v različnih družbeno političnih obdobjih. Vsebina zbornika predstavi tudi gostovanja izseljenskih skupin doma in po svetu, imena kulturnih skupin, knjižnih izdaj, Srečanj v moji deželi, posameznikov in likovnikov, ki so se udeležili izseljenskih likovnih kolonij itd.
Zbornik in proslava sta zaokrožila delovanje SIM, ki je za slovensko izseljenstvo, ohranjanje slovenske kulture in jezika naredila veliko delo. In upamo, da bo tako tudi v prihodnje.

Zbornik je na voljo v elektronski obliki, na spletni strani Združenja SIM:

Vesna Vukšinič Zmaić