Dr. Andrej Kobal, svetovni popotnik s slovensko dušo

datum: 28.02.2012

kategorija: Novice SIM


asc

V četrtek, 1. marca 2012, je bila ob 12.uri,
v prostorih Združenja Slovenska izseljenska matica,
otvoritev razstave Svetovni popotnik pripoveduje Dr. Andrej Kobal

Utrinki z otvoritve.

janežič Helena Janežič avtorica razstave
žigon ajnežičAvtorica razstave in sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Zvone Žigon
gledalc
Kdo je bil Andrej Kobal? (1899 - 1988)

ak

Razstava bo na ogled do 14. februarja 2012, vsak delavnik med 8. in 16. uro.
Kdo je bil Andrej Kobal Brez težav bi lahko rekli, da je Andrej Kobal, človek več življenj. V enem samem je naredil in dosegel toliko, kot bi marsikomu uspelo v treh ali štirih. Štirikratni doktor znanosti doma iz Cerknega je kot sedemnajstleten doživel in preživel krvave bitke prve svetov-ne vojne, raznašal pošto po domačih hribih in nato zaradi grožnje z italijanskim zaporom prebegnil v Ljubljano. Tam je uspešno dokončal trgovsko šolo in se zaposlil v Slovenj Gradcu, že leta 1921 pa emigriral v ZDA.

Žurnalist
V Chicagu, kjer je imela sedež Slovenska narodna podporna jednota (SNPJ), je bil do leta 1927 pomožni urednik njenega glasila Prosveta. V letih 1926 do 1929 je urejal tudi Prosvetin Mladinski list in tri leta glasilo Svoboda. Kljub mladosti je imel bogate osebne izkušnje. Iz njih, ter zgodb, ki jih je srečal na svoji poti, je črpal snov za prenekatere pripovedi in jih je objavljal v različnih slovenskih listih v Ameriki.

Nepraktični večni študent
akobal Zaradi silne želje po znanju je postal, kakor je sam sebe imenoval, »nepraktičen večni študent« in v letih do druge svetovne vojne dosegel kar štiri doktorate: iz političnih ved, zgodovine, javnega prava in psihologije. Vsa pridobljena znanja so mu omogočila, da je opravljal številne občutljive vladne zadolžitve in zanje pisal strokovna mnenja. V času, ko je poučeval na Policijski akademiji v New Yorku, je uvedel sposobnostne teste, ki so jih začeli kmalu uporabljati po vseh ZDA in so v rabi še danes.

Ameriški tajni agent iz Cerknega
Leta 1942 je sprejel ponudbo Pentagona na oddelku za psihološko bojevanje, leta 1944 so ga premestili v oddelek G-2 in nato v OSS (Office of Strategic Services). V Kairu je vodil usposabljanje obveščevalnih trojk, ki so jih pošiljali na določene strateške točke. Na tem mestu je preprečil ameriško bombardiranje Ljubljane in Zagreba, po bolgarski komunistični revoluciji pa pomagal kraljici Joanni z otrokoma zbežati v tujino. Leta 1947 je sprejel delo v CII – oddelku za Balkan. Kot svetovalec vlade je dve leti in pol preživel na Japonskem, na Formozi in v Koreji, med leti 1955 in 1959 pa je bil v Pakistanu svetovalec za reor-ganizacijo obveš-čevalne službe in policije.

Profesor in raziskovalec
akobal Po vrnitvi v ZDA je predaval na univerzah v New Yorku, Washingtonu in na Stanfordu. Uredil je arhiv ruske carske tajne policije Ohrane ter raziskoval rusko špijonažo v Ameriki. Napisal je vrsto del, ki pa so zaradi občutljivosti tematike namenjena izključno rabi vladnih organov ZDA.
Kot aktiven član slovenskih društev je napisal dvanajst gledaliških iger, v zrelih letih pa avtobiografsko pripoved v dveh delih Svetovni popotnik pripoveduje (GMD, 1975, 1976) in Slovenec v službi F.B.I. in druge zgodbe ameriških Slovencev (GMD, 1981).

Helena Janežič


Razstavo o življenju in delu dr. Andreja Kobala bomo, 1. - 15. marca 2012, gostili v prostorih Slovenske izseljenske matice, v sodelovanju s Heleno Janežič,
Narodna in univerzitetna knjižnica,
Oddelek za zbrirko tiskov Slovencev zunaj RS