Pohod s pridihom kulturne zgodovine in etnologije

datum: 22.05.2012

kategorija: Novice SIM


Pohod

Pohod s pridihom kulturne zgodovine in etnologije

Športno društvo Planjava Babno Polje je v sodelovanju z Zavodom Rihtarjeva domačija v soboto, 19. maja 2012, organiziralo IV. pohod po poteh babnopoljskega izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega Iz Babnega Polja do Goričic. Več kot dvestopetdeset pohodnikov je na osemnajst kilometrov dolgo pot krenilo izpred rojstne hiše izseljenskega pisatelja Franka Trohe v Babnem Polju in jo zaključilo v rojstni vasici njegove matere na Goričicah pri Cerkniškem jezeru.
Celodnevno druženje so pohodniki začeli s sveto mašo za vse notranjske izseljence v Severni Ameriki, ki jo je daroval kaplan Bojan Traven. Jutranji pogostitvi je sledil kulturni program. Osrednji gostje četrtega pohoda so prišli iz Turističnega društva Krim (Občina Ig). Pod njihovim okriljem namreč deluje zabavna skupina Afrohtarji, ki igra v večini na stara kmečka orodja. Frank Troha Rihtarjev je leta 1937 v Slovensko-amerikanskem koledarju objavil daljši pogovor s prvim priseljencem v Barbertonu (Ohio) Antonom Štrukljem, ki se je rodil prav na Igu pri Ljubljani. Tako je pobudnica poti in raziskovalka Trohove publicistične dejavnosti Alenka Veber obudila še eno Trohovo pripoved, skupina Afrohtarji pa so z igranjem na kmečka orodja obudili nekdanje podeželsko življenje.
V kulturnem programu je sodelovala še citrarka Damjana Praprotnik iz Dvorij na Gorenjskem ter domačini na diatonični harmoniki: Magda Mlakar iz Babne Police, Domen Šraj iz Kozarišč ter Luka Žnidaršič iz Podcerkve.
Pohodnike so sprejeli številni domačini v vaseh skozi katere se vije pot, prav tako pa so jih na poti spremljali harmonikarji in citrarka. V kar osmih krajih so si lahko pohodniki ogledali tudi podružnične cerkve župnije Stari trg pri Ložu. V cerkvi sv. Jakoba v Pudobu in sv. Martina v Podcerkvi so pohodniki lahko prisluhnili kratkemu koncertu citrarke Damjane Praprotnik.
Pohod so pohodniki zaključili na Goričicah pri Cerkniškem jezeru od koder so se na izhodišče poti vrnili z avtobusom.
Letošnji pohod je bil prepleten tako z odkrivanjem kulturne zgodovine v tem delu Notranjsko-kraške regije kot etnološkimi značilnostmi kraja. Pred prireditvenim prostorom so namreč Babnopoljci postavili ostrnico (tanjše deblo ali vrh debla s prisekanimi vejami, ki se uporablja za sušenje krme). Prav tako pa so pohodniki lahko prisluhnili številnim drobcem iz življenja nekdaj in danes na Notranjskem.

ŠD Planjava Babno Polje in Zavod Rihtarjeva domačija se zahvaljuje vsem ljudem dobre volje kot donatorjem in sponzorjem, ki so kakorkoli prispevali, da je četrti pohod potekal na zelo visokem organizacijskem nivoju. Roko so nam podali:
Celjska Mohorjeva družba, Radio Ognjišče, Dnevnik, Urad RS za Slovence v zamejstvu in v svetu, Slovenska izseljenska matica, založba Družina, založba Ognjišče, Občini Loška dolina, Klet Goriška Brda, Zavarovalnica Triglav, Športna zveza Loška dolina, Dejan Poje s. p., Berta Janež s.p., Armobil Ule & co., Kovica d.o.o., Plastika Mozaik d.o.o., Javna agencija RS za varnost prometa, Telekem, Zavarovalnica Triglav, Boreo, Turistični kmetiji Pri kovačiji in Prostovoljno gasilsko društvo Babno Polje.
Spletno fotogalerijo si lahko ogledate na www.rihtarjeva-domacija.si

Babno Polje, 19. maj 2012
Besedilo in foto Alenka Veber