Razstava Vesne Lenić Kreže v Državnem zboru

datum: 06.07.2012

kategorija: Novice SIM


dsv

V četrtek, 5. julija 2012, je bila v Državnem zboru, v okviru Vseslovenskega srečanja otvoritev razstave akademske slikarke Vesne Lenić Kreže.
Predsednik Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Franci Pukšič, je zbrane na Vseslovenskem srečanju seznanil z življenjem in delom mlade avtorico iz Banja Luke in povabil v veliko dvorano na ogled razsatve.

Razstava V deželi nekoga, je bila na ogled v Državnem zboru od 2. – 6. julija 2012.
klVLKvlk4lk2

Naslednja razstava bo, 4. oktobra 2012, v prostorih Slovenske izseljenske matice.


Snovi in sanje

Slike Vesne Lenić Kreže na prvi pogled delujejo kot nenavadne pokrajine, ki lebdijo v prostranemu praznem vesolju. Te pokrajine sestavljajo planeti in sonca, oceani in neodkriti kontinenti, rastlinje in zaplate zemlje. Pogosto jih naseljujejo čudna živa bitja amebastih oblik. Te monumentalne in težke forme bi morda delovale zlovešče, če jih avtorica ne bi razrahljala s filigransko izrisanimi vejicami nežnih stiliziranih drevesc.V središču kompozicije je včasih naslikan motiv vsevidnega očesa, nemalokrat pa srečamo tudi obliko jajca; videti je, da se novi fantazijski svetovi porajajo prav iz teh ovalnih, jajčastih oblik.
Dela Vesne Lenić Kreže so močno prežeta z elementi nadrealizma, motivi iz narave pa se povezujejo tudi s simbolističnim občutjem. Zdi se, da je upodobljena fizična realnost zgolj metafora za slikarkine notranje svetove. Pomemben del slik so tudi naslovi, ki v dela vnašajo poetično razpoloženje, saj pogosto učinkujejo kot verzi. Melanholično, nemalokrat mračno vzdušje je blizu tovrstnemu pesniškemu simbolizmu in avtorica ga s temnimi odtenki barv še poudari. Vendar temen kolorit vselej presekajo tanki pasovi svetlobe in ta igra svetlobe in sence v slikarstvo Vesne Lenić Kreže vnaša posebno likovno kvaliteto.
Avtorica se poigrava tudi s slikarskimi tehnikami. V barve denimo vmeša pesek, s čimer doseže bogato teksturo slik ter okrepi občutenje naslikane pokrajine. Pogosto v svežo barvo z ostrim orodjem vgravira nežno risbo. Z večplastno in razgibano površino platen avtorica izrazi čutnost, dinamiko in prostorsko dimezijo. Hkrati pa ta poudarjena snovnost slik pomeni tudi most med fantazijskim naslikanim svetom in resničnim svetom, v katerega slike kot predmeti nenazadnje sodijo.
Svet realnosti Vesna Lenić Kreže v slike vpleta tudi tako, da v kompozicije vključuje fotokopije fotografij, koščke papirja, stekla, lesa ter drugih predmetov. Drobci starih dokumentov in fotografij odpirajo vrata v osebno zgodovino avtorice. Zato lahko rečemo, da slikarstvo Vesne Lenić Kreže ne raziskuje le odnosa med realnostjo in imaginarnim svetom, temveč spleta tudi vez med zunanjo fizično pojavnostjo in intimno izpovednostjo.
Monika Ivančič Fajfar