Razstava Vesne Lenić Kreže - V deželi nekoga

datum: 01.10.2012

kategorija: Novice SIM


sadf

VLK PELH Z leve: Predsednik SIM Sergij Pelhan, Vesna Lenić Kreže, Monika Ivančič Fajfar VLK Iz Banja Luke so, kot prijetno presenečenje, prišli tudi Vesnini starši
VLK SAMvlk4Danes, 4. oktobra 2012, je ob 12. uri, v prostorih Slovenske izseljenske matice, potekala otvoritev razstave akademske slikarke Vesne Lenić Kreže.


Prisotne je pozdravil predsednik SIM Sergij Pelhan in na kratko predstavil avtorico, ki je osnovno in srednjo šolo obiskovala v Kanadi, diplomirala pa je na akademiji za likovno umetnost v Banja Luki.

V nadaljevanju se je predstavila avtorica, ki je dejala, da je to njena druga razstava v Sloveniji, s prvo je gostovala v Državnem zboru Republike Slovenije, na Vseslovenskem Srečanju.
Dodala je, da išče navdih za svoja dela v razpetosti med dvema deželama in dvema domovinama. Torej naslov razstave V deželi nekoga ni naključje, saj so dela prežeta z naslovno simboliko.
Vesnin pradedek se je preselil iz Slovenije v Banja Luko. Radovednost o prednikih jo je popeljala v Slovenijo, kjernje spoznala sedanjega moža, prav tako akademskega slikarja.

Danes živi in dela razpeta med Trbovljami in Banja luko.

Likovna kritičarka Monika Ivančič Fajfar je v predstavitvi avtoričinih del dejala, da odražajo vesolje čustev. Drobci starih fotografij odprejo vrata v osebno zgodovino avtorice. Avtorica z razgibano, večplastno površino poudarja tudi snovnost slik in naredi most med fantazijskim in resničnim.
Ivančič Fajfarjeva je zaključila, da je Vesna Lenić Kreže še mlada umetnica, vendar od njenih del lahko že danes veliko pričakujemo.

Vesna Lenić Kreže je leta 2009 diplomirala, kot najboljša v letniku.

Razstava v prostorih SIM bo prodajna in bo na ogled do 25. oktobra 2012.
VABLJENI!

Postavitev razstave financira Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.