Od domišljije do literature

datum: 14.08.2013

kategorija: Novice SIM


LITERARNA ŠOLA JSKD 2013, Nova Gorica, 20.–22. september 2013

Literarna šola JSKD, tradicionalna izobraževalna oblika, ki jo pripravljamo že več kot tri desetletja, je namenjena širokemu krogu ljubiteljev literature – vsem, ki se z njo ukvarjajo poklicno (učitelji – mentorji šolskih glasil, literarnih krožkov, bralnih značk; šolski in splošni knjižničarji in bibliotekarji), in literarnim ustvarjalcem vseh generacij, še posebej letos smo se osredotočili na spodbudo po kvalitetnem branju in javnem nastopanju s prebujanjem umetniške domišljije za vse:

-          literate, ki javno nastopajo,

-          mentorje literarnih krožkov po OŠ in srednjih šolah, v društvih, ki si želijo nadgradnjo šolskega znanja,

-          vodje literarnih skupin,

-          mlade literate, ki začenjajo svojo pisateljsko pot.

PROGRAM

 

PETEK, 20. SEPTEMBRA 2013

 Dijaški  dom - predavalnica, Streliška pot 7

15.00-15.30, sprejem udeležencev v dvorani

15.30–18.30, Zoran Pevec:  Kako narediti pesem na poti od domišljijskega skladišča do pesniškega podobja(delavnica)

Točka ZKD Nova Gorica, Gradnikove brigade 25

20.00, Aljoša Harlamov, pogovor s pisateljem in glavnim urednikom revije Mentor

 

SOBOTA, 21.  SEPTEMBRA 2013

Dijaški  dom - predavalnica, Streliška pot 7

10.00–13.00, Jana Bauer: Kreativno pisanje, delavnica kreativnega pisanja za udeležence bo temeljila na praktičnem delu ter pogovoru o izbiri branja, poteku pisanja, kritični analizi besedil, izvirnosti, motivaciji, karakterizaciji, dialogih in drugih ključnih elementih pisanja.

13.00-14.00, kosilo

14.30–17.30, Ida Mlakar: Kakovostno branje, predstavitev Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig 2013 ter predstavitev projekta zlata hruška; praktično delo s priročnikom (stvarno kazalo, izpostavljene tematike) in celostno vrednotenje na primerih  izvirnih in prevedenih slikanic  iz leta 2012

Frančiškanski samostan Kostanjevica nad Novo Gorico

17.45–19.00, ogled  Škrabčeve knjižnice in grobnice Burbonov

Medana, Domačija Klinec

20.00, Vida Mokrin Pauer, pogovor s pisateljico in pesnico, druženje

 

NEDELJA, 22. SEPTEMBRA 2013

Dijaški  dom - predavalnica, Streliška pot 7

10.00–13.00, Simona Zorc Ramovš: Uglasitev lastnega glasu in ugledališčena poezija; dih, artikulacija, usmerjanje glasu, uglasitev telesa na govor; vibracijska masaža; govor, ritem govora, tišina (praktična delavnica v prostoru)

 

STROŠKI

Šolninaznaša 40,00 €. Sklad bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Šolnino je treba poravnati pred začetkom seminarja. Prijavnica je nepreklicna, šolnino povrnemo le na podlagi zdravniškega spričevala. Vsak udeleženec bo prejel potrdilo o sodelovanju na literarni šoli.


BIVANJE IN PREHRANA

Sobe (z zajtrkom) smo rezervirali v Hostlu (Dijaški dom) Nova Gorica, Streliška pot 7, Nova Gorica. Nočitev v enoposteljni sobi znaša 24 € na osebo (dvoposteljna: 21 €, troposteljna: 15 €). Za zajtrk je doplačilo 2 € na osebo. Vsak udeleženec plača storitev sam. Prosimo vas, da si sobe rezervirate po svojih željah na

e-naslov: info@hostel-ng.si ali na fax številko: 05/30-21-441 oz. telefon: 05/335-48-11 (15).


PRIJAVE IN INFORMACIJE

Prijavnice sprejemamo do torka, 10. septembra 2013 najraje na e-naslov: mentor@jskd.si ali po klasični pošti: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Štefanova 5, 1000 Ljubljana (za literarno šolo). Spletna stran: www.jskd.si, dodatne informacije: 01/24-10-516.


PREDAVATELJI, MENTORJI in LITERARNI GOSTI

ZORAN PEVEC (1955), rojen v Celju; pesnik, urednik, književni kritik, esejist; magister in doktorand književnosti; predsednik Komisije za prireditve na DSP, odgovorni urednik revije za književnost Vpogled in član uredništev literarnih revij Poetikon in Lirikon, strokovni spremljevalec na festivalih mlade literature Urška. Do sedaj je izdal šest pesniških zbirk in priročnik za pisanje poezije Kako narediti pesem. Nagrade: tretje mesto na natečaju za Evropski mesec kulture v Ljubljani, prva nagrada strokovne žirije na pesniškem turnirju v Mariboru, leta 2013 pa je prejel nagrado za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo 21. stoletja pri nas čašo nesmrtnosti - velenjica. Njegove pesmi so prevedene v več evropskih jezikov.

ALJOŠA HARLAMOV (1983), profesor slovenščine, glavni urednik revije Mentor za kritiko, esejist, avtor proznega prvenca Bildungsroman.

JANA BAUER (1975), je mladinska pisateljica in odgovorna urednica knjižnega programa pri založbi Sodobnost International. Diplomirala je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer dramaturgija. Kot dramaturginja je sodelovala pri uprizoritvah Slovenskega komornega gledališča, s TV Slovenija pa pri nastajanju dokumentarcev Potovanje predaleč in To nisem jaz. Za KUD Sodobnost International je zasnovala antološko zbirko Izmenjave/Exchanges, ki temelji na izmenjavi antologij sodobne kratke proze med Slovenijo in drugimi državami. Zasnovala je mednarodno uspešno zbirko dvojezičnih slikanic Spominčice/Forget-me-nots, ki so prejele že več uglednih nagrad in nominacij, zbirko Novi mladinski klasiki, ki prinaša nove prevode svetovne mladinske klasike, ter zbirko Zvezdogled, v kateri izhajajo najboljša sodobna dela svetovne literature za vse generacije. Idejno je zasnovala projekt Naša mala knjižnica, ki je namenjen spodbujanju branja med osnovnošolci. V letu 2010 je zasnovala in urejala Mlado Sodobnost, ki prinaša poglobljeno in strokovno oceno mladinskega pisanja v Sloveniji, od leta 2012 je glavna urednica revije Sodobnost. Napisala je več del za otroke in mladino.

 

IDA MLAKAR (1956). Študirala slavistiko in primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 1995 pa se je zaposlila v Knjižnici Otona Župančiča, zdaj enoti Mestne knjižnice Ljubljana, kjer se je od vsega začetka ukvarja z bibliopedagogiko, zlasti s pravljičarstvom; v Centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo soureja vsakoletni Pregledni in priporočilni seznam mladinskih knjig in predstavlja mladinsko književnost vzgojiteljem, učiteljem in mentorjem branja z različnimi članki, referati in predavanji;  je avtorica treh nominiranih slikanic za nagrado izvirna slovenska slikanica, več let je bila članica žirije za nagrado večernica ter članica nacionalne žirije literarnega natečaja Evropa v šoli.

VIDA MOKRIN PAUER (1961), slovenska pesnica in pisateljica. Leta 1984 je v Ljubljani na Filozofski fakulteti diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije, leta 1985 pa je diplomirala še iz bibliotekarstva. Od leta 1985 je bila zaposlena v Goriški knjižnici Franceta Bevka. Od leta 1989 je svobodna umetnica. Do leta 2002 je bila 9 let honorarna literarna urednica revije Primorska srečanja. Poezijo je začela objavljati v časopisih in revijah s šestnajstimi leti. V času literarnega urednikovanja je objavila na Radiu Slovenija in v periodiki več kot sto recenzij sodobnega leposlovja. Vodila je delavnice za otroke, mladostnike in odrasle in bila članica žirij za literarne nagrade. Njene pesmi bile prevedene v deset tujih jezikov: angleščino, bolgarščino, češčino, francoščino, italijanščino, makedonščino,nemščino, slovaščino, srbščino, španščino.

SIMONA ZORC RAMOVŠ (1964), igralka, režiserka, organizatorka, leta 1993 diplomirala na slovitem gledališkem inštitutu Stanislavskega GITIS RATI, Moskva. Poezijo interpretira že v osnovnošolskih letih, nadaljuje v gledališkem krožku na gimnaziji Bežigrad, pri prof. Adrijanu Lahu, v uspešnem projektu Sredi zemlje stojim, ugledališčeni poeziji poganskih pesmi, sledi slovenska turneja s častnikom Mladina in skupino MOBRASKAZ (ustanoviteljica), s projektom ugledališčene poezije iz priloge Mlada pota (vključena prepovedana poezija); dvajset izvedb uglasbene poezije oz. projektov, ki povezujeta slovensko poezijo in sodobno slovensko glasbo: Sonetje nesreče, France Prešeren in Primož Ramovš, Fantazijska podoba o času, Gregor Strniša in Lojze Lebič; v sezonah 1996/97 in 1997/98 avtorski projekti gledališča poezije: Ptica v zenici sonca (režija in igra) ... Med vsaj 8 gledališkimi mednarodnimi delavnicami tudi delavnica govora Ane Mlakarjeve – GILŠ KODUM 1991, dodatne hospitacije za umetniško besedo pri Tatjani Ivanovni Jaroševi na inštitutu v Moskvi, praktične izkušnje: v letih od 1988 – 1993 moderatorstvo na RGL ter do danes vodenje najrazličnejših prireditev po Sloveniji. Po študiju vodila delavnice na vseh nivojih in z vsemi generacijami doma in v tujini. Sicer redno zaposlena kot vodja strokovne službe na ZKD Grosuplje od junija 2006.

Dodatne informacije: 

Maja Jerman Bratec, vodja JSKD OI Nova Gorica

Barbara Rigler, sam. svetovalka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor