E-Rodna gruda, oktober

datum: 01.10.2013

kategorija: Novice SIM


V nadaljevanju vam predstavljamo vsebine nove številke spletnega časopisa Rodna gruda, na naslednji povezavi: www.rodnagruda.si bo na vaših ekranih zasvetila v petek, 4. oktobra 2013!

Izseljenec meseca

Pridobiti posle zunaj, jih realizirati v Sloveniji in prodati nazaj v tujino je prava pot

Zakonca Doberšek živita v Nemčiji, kjer sta tudi ustvarila svoje premoženje.  V Mönchengladbachu  sta leta 1982 ustanovila družbo Engineering Dobersek, ki je z leti postala eno vodilnih nemških inženirskih podjetij. Ukvarja se z raziskovanjem, projektiranjem in gradnjo objektov na ključ. Ključ svojega poslovnega uspeha pa dr. Doberšek med drugim razkriva tudi bralcem Rodne grude.

Znani Slovenci

Drago Medved: Za pitje vina potrebujemo znanje

Z novinarjem, publicistom in slikarjem bi skoraj lahko govorila o čemer koli, saj svoje življenje posveča lepim in dobrim stvarem, uživanju ob njih, raziskovanju in pisanju. Kot mlad črkostavec se je zaljubil v lepoto črk in besed, knjig, pisal je pesmi, delal pa tudi kot novinar, urednik in publicist. V zadnjem obdobju se posveča predvsem slikanju. Bil je tudi med ustanovitelji celjske literarne revije Obrazi. V svojih člankih in knjižnih delih najpogosteje piše o slovenski kulturni dediščini, domoznanstvu, vinski kulturi in kulinariki ter slikarstvu. Z njegovo pomočjo so svoje mesto v njih našli tudi številni bolj ali manj znani Slovenci, ki so v zadnjih stoletjih pustili svoj pečat na Dunaju, nekdanji skupni prestolnici. Ker bo v kozarcih kmalu zasijal nov vinski letnik, pa sva poklepetala tudi o naši vinski kulturi.

Intervju

Ni zapustila Slovenije, v Bolivijo jo je odpeljala usoda

Ejti Štih, slovenska umetnica, je svoj drugi dom našla v Boliviji in skupaj s kolegom kiparjem v Santa Cruzu odprla neprofitno umetniško galerijo, ki jo mesečno obišče kar 8.500 obiskovalcev! Štihova pravi, da je slikarski kronist tamkajšnjega družbenega dogajanja. Delček Slovenije je Bolivijcem predstavila na fotografski razstavi novinarjev Dela.

Mladi

V Porabje po topilno človeške dlani

Lidija Vindiš Roesler, po rodu Ptujčanka, je skupaj s svojim možem, Berlinčanom, v porabski vasici Gornji Senik našla svoj drugi dom. Bodoča doktorica etnoloških znanosti pravi, da so jo ljudje lepo sprejeli in da je v Porabju poleg etnološkega izziva našla tudi to, kar vedno išče: toplino človeške dlani.

Izseljenski spomeniki

Legenda za spomenikom

Kot smo zapisali v septembrski Rodni grudi, je bila Italija v prejšnjem stoletju ena glavnih držav izseljevanja, saj se je po nekaterih podatkih iz nje izselilo več kot 25 milijonov ljudi. Prav zato lahko v italijanskih deželah zasledimo več kot sto izseljenskih spomenikov. Prejšnji mesec smo pisali o njihovih splošnih značilnostih in posebnostih, tokrat pa se bomo posvetili predstavitvi izbranih spomenikov.

Ali ste vedeli...

…da imajo tudi nekateri uspešni tuji športniki slovenske korenine?

Vsekakor bi lahko rekli, da Slovenci veljamo za narod zelo uspešnih športnikov. Tokrat pišemo o tistih, ki tekmujejo za druge države, a imajo slovenske korenine.

Slovenska kuhinja in običaji

Letos veliko obetajo bela vina

September in oktober sta tradicionalno meseca trgatve in kot taka za slovenska vinorodna območja med najpomembnejšimi obdobji v letu. In ker je vino hrana, trgatev pa običaj, smo se tokrat odločili pokukati med vinarje, točneje v Vinsko klet Goriška Brda, eno izmed najbolj prepoznavnih in največjih vinskih hiš v Sloveniji. Z Marjano Simčič, vodjo marketinga, smo se pogovarjali o letošnji letini, najbolj prepoznavnih vinih te vinske kleti in skrivnostih dobrih vinarjev.