Notni zapisi in glasba Janeza Leskovarja

datum: 03.10.2013

kategorija: Novice SIM


Gospod Janez Leskovar nas je danes obiskal in obvestil, da so na spletu brezplačno objavljeni njegovi notni zapisi in glasba za različne pevske zbore.

Janez Leskovar,  je bil svoj čas ravnatelj glasbene šole Slovenj gradec. Ob svojem poklicnem delu je razvijal še široko kulturno delovanje. Bil je vodja številnih pevskih zborov in na njegovo pobudo so se začele na Koroškem organizirati občinske in medobčinske revije mladinskih in odraslih zborov (Koroška poje) in skrbel za povezave s koroškimi in tržaškimi Slovenci. Kot glasbeni pedagog je Leskovar vplival na strokovne usmeritve v različnih glasbenih komisijah pri Pevski zvezi Slovenije. Kot neutruden glasbeni delavec je poskrbel za obnovo Glasbene šole, pridobil nova glasbila in kader, ter se lotil raziskovanja korenin svetovno znanega skladatelja Huga Wolfa. Zbiral je njegovo zapuščino in rojstno hišo skladatelja spremenil v muzej.
Kot odličen zborovodja je harmoniziral številne ljudske pesmi. Nekatere druge tekste je tudi uglasbil: Prešernovo Zdravljico, Minatijevo pesem Kurirček, Kosmačevo Kurirko Lenko (posebna nagrada na festivalu Kurirček v Mariboru leta1982), molitev Oče naš, Peruzzijevo V tihi noči...

Notni zapisi so na naslednji povezavi.

sites.google.com/site/jozeleskovar34/config/pagetemplates/notni-zapisi-in-glasba

 

Na njegove notne zapise je nastal Diplomski koncert ljudskih pesmi Jožeta Leskovarja.

Posnetek koncerta si lahko ogledate tukaj. http://www.youtube.com/watch?v=tjTd8-16kYI